Matematik

Vektoropgave

29. september 2008 af rikkepv (Slettet)

Hej. jeg er kørt lidt fast i denne opgave:

Der er givet en cirkel med radius 10 og centrum i punktet O(0,0). Bestem en ligning for tangenten til cirklen i punktet P(-8,-6)

Dette har jeg gjort og jeg har fået ligningen til: y = -4/3x - 16 2/3.

Cirklen har to tangenter m og n som går gennem punktet T(2,14). Tangenterne m og n rører cirklen i punkterne R1 og R2.

Beregn koordinatsætttet til hvert af punkterne R1 og R2.

Det er her jeg ikke helt ved hvorda man skal gøre. Jeg håber der er en der kan give mig et hint til hvordan jeg gør :) på forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2008 af DMUS (Slettet)

Det er ikke lige til.

Men du skal vel udnytte scalarproduktet, og at du kender cirkelvektorenes længde på 10.

Da tangenterne er vinkelrette på cirkel radius i begge tilfælde, kan du som jeg hurtigt ser det opstille 2 ligninger der begge er lig 1, udnyt symmetrien om T(2,14) og du kan finde de to koordinater.

OBS. har ikke selv regnet det, bare hvad jeg kan se ud fra de givne informationer.


Svar #2
29. september 2008 af rikkepv (Slettet)

Hmm kan ikke helt se hvordan jeg skal udnytte det med symetrien til at opstille to ligninger?

Vektorer er ikke lige min stærke side


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. september 2008 af DMUS (Slettet)

Det er svært at hjælpe dig yderligere uden at tegne problemet op osv.
Men prøv at lav en god tegning der skitserer problemet.

Vær opmærksom på at du ved at tangens længde fra punktet T til R1 og R2 er den samme, og vektorens længde fra cirkelcentrum c og til R1 og R2 er begge 10.

cosV = a·b / (|a||b|) 

Da vinklen mellem dem per definition vil være 90grader er cos(V) = 0 og ikke 1 som jeg kom til at skrive før.

Det er alt jeg kan give dig i denne omgang, lykke til.


Svar #4
29. september 2008 af rikkepv (Slettet)

okay :) mange tak! Jeg prøver mig frem


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. september 2008 af mathon

y = ±√(100-x2)

på en tegning ses, at begge røringspunkter ligger på den øvre halvcirkel, hvoraf

y = √(100-x2)

x2 + y2 = 100, som implicit differentieret med hensyn til x giver

2x+2y(dy/dx) = 0, hvoraf

dy/dx = -x/y

tangentligning:
y - yo = -xo/yo(x-xo), hvoraf

yoy - yo2 = -xox + xo2
og

xox + yoy = xo2 + yo2 = 100 altså
xox + yoy = 100 som med yo = √(100-xo2)
giver

2xo + (√(100-xo2))14 = 100, som reduceres til

xo2 - 2xo - 48 = 0

hvoraf røringspunkternes 1.koordinater beregnes


Svar #6
29. september 2008 af rikkepv (Slettet)

Mange tak for hjælpen.

jeg har bare lige et spørgsmål. Jeg har tegnet cirklen og tangenterne, men hvordan kan du se at

y= √(100-x2) ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. september 2008 af mathon

fixpunktet T(2,14) ligger i 1.kvadrant.

på nedre halvcirkel, y = -√(100-x2), er det ikke muligt at finde røringspunkter for tangenter, som også går gennem T. Derfor kan der kun blive tale om røringspunkter på øvre halvcirkel

y = √(100-x2)


Svar #8
29. september 2008 af rikkepv (Slettet)

Så langt kunne jeg følge med, men det var mere hvordan du ved at y = √(100-x2) .. er det noget man bare ved?


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. september 2008 af mathon

Der er givet en cirkel med radius 10 og centrum i punktet O(0,0)

(x-0)2 + (y-0)2 = 102

x2 + y2 = 100

y = ±√(100-x2)


Svar #10
30. september 2008 af rikkepv (Slettet)

nårh ja, det havde jeg slet ikke tænkt på. mange tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #11
30. september 2008 af Mark9000 (Slettet)

Jeg sidder også og nørkler med den opgave..

Men jeg har lige et spørgsmål: hvor har du den tangentligning: y - yo = -xo/yo(x-xo)  fra?

Det er i øvrigt opgave 3.062 i Vejledende eksempler på Eksamensopgaver i Matematik, hvis nogen skulle være så heldig at have lavet den før.


Brugbart svar (0)

Svar #12
30. september 2008 af mathon

...udledning i #5


Skriv et svar til: Vektoropgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.