Matematik

Integral

02. oktober 2008 af Thea15 (Slettet)

Hej

Nogen der kan hjælpe mig med at løse de her 2 opgaver og bestemme de ubestemte integraler?!

1)   ∫√(1+cos(x)^2) dx

2) ∫ √(1+4x^2)

Ville bare blive rigtig hvis der var nogen der kunne give en hjælpende hånd :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. oktober 2008 af DMUS (Slettet)

Det er normalt noget man slår op i en integral tabel.

Men altså til 2) kunne integration via substitution måske benyttes?

sæt x=(1/4)sinh(t), hvoraf dx/dt=1/4cosh(t)
eller
dx=1/4cosh(t)*dt

∫ √(1+sinh(t)^2) *1/4 cosh(t)*dt

det bemærkes, at 1+sinh^2(t)=cosh^2(t)
og 2*cosh^2(t)-1 = cosh(2t)
 

Så burde den være ved at være der...


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. oktober 2008 af c_aastrup

Er du sikker på at der ikke skal stå

??

Altså med minus og ikke med plus? Det ville i hvertfald gøre udregningerne en god del nemmere


Svar #3
02. oktober 2008 af Thea15 (Slettet)

Okay. Jeg er ikke helt med... Hvordan går man fra ∫ √(1+4x^2) til ∫ √(1+sinh(t)^2)?Altså hvordan kommer sinus og cosinus ind i billedet?


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. oktober 2008 af DMUS (Slettet)

Ved at omskrive dit integral.
 

du antager at x = 1/4 sinh(t)

Hvis du differentierer det får du 1/4 cosh(t).

Derved kan du omskrive dit integral via. dx/dt = 1/4 cosh(t), altså dx = 1/4 cosh(t) dt.

Derved har du transformeret dit integral om til et andet via substitution. Nu skal du bare gennemskue en måde at bruge denne substitution til at få din kvadartrod til at gå væk.
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. oktober 2008 af mathon

...har du kendskab til funktionen

f(x) = sinh(x)....(sinushyperbolsk til x) ?


Svar #6
02. oktober 2008 af Thea15 (Slettet)

Til c_aastrup: Ja, det er med plus. Er 100% sikker...


Svar #7
02. oktober 2008 af Thea15 (Slettet)

Til mathon: Nej, det kender jeg ikke til. Måske derfor jeg ikke helt forstår det. Hehe


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. oktober 2008 af DMUS (Slettet)

Hvor har du egentlig integralerne fra?

Det er normalt ikke noget man beskæftiger sig med på folkeskoleniveau?


Svar #9
02. oktober 2008 af Thea15 (Slettet)

Det er også 3. g's niveau. Det er i en opgave, hvor man skal bestemmes buelængden B, som er givet ved:

B=∫√1+cos^2(x))dx (altså et bestemt integral med grænserne 0 og 2*pi, men det kunne jeg ikke lige finde ud af at skrive).

Men ellers må jeg bare bruge TI. Det er vist også lidt lettere...


Brugbart svar (0)

Svar #10
02. oktober 2008 af mathon

TI-89

som ikke giver svar på

∫√(1+cos2(x))dx


Brugbart svar (0)

Svar #11
02. oktober 2008 af DMUS (Slettet)

Hmm, det må være en sag for Charms så, men er desværre på arbejde, så alle de fikse tricks er langt væk.


Brugbart svar (0)

Svar #12
02. oktober 2008 af DMUS (Slettet)

Giver den heller ikke svar i grænsen 2pi? det er da ellers sådan en fin grænse for cosinus?


Brugbart svar (0)

Svar #13
02. oktober 2008 af c_aastrup

Spøjs opgave. Jeg ville mene den er over 3.g niveau, navnlig fordi integral 1 kræver elliptiske integraler og integral 2 kvæver hyperbolsk sinus/cosinus.


Brugbart svar (0)

Svar #14
02. oktober 2008 af DMUS (Slettet)

Ja, det er ikke nemt at regne i hånden, det er helt sikkert.


Skriv et svar til: Integral

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.