Matematik

Værdimængde for linær-, eksponentiel- og potensvækst.

06. oktober 2008 af radiatorseng (Slettet)

Hej Alle.

Nu har jeg ledt nettet tyndt, dog uden held!! -Og bøgerne er ikke til meget hjælp!!

Når jeg skal angive værdimængden for de mulige værdier af både a og b, hvordan bestemmer jeg så denne, når der er tale om de generelle forskrifter???

Linær vækst:                  f(x) = ax + b

Eksponentiel vækst:    g(x) = b·ax

Potensvækst:                h(x) = b·xa

På forhånd tak for hjælpen!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. oktober 2008 af mathon

Linær vækst: f(x) = ax + b, Vm(f) = R

Eksponentiel vækst: g(x) = b·ax = b*ex*ln(a), Vm(g) = R+, da a,b € R+  

Potensvækst: h(x) = b·xa = b*ealn(x), Vm(h) = R+, da a,b € R+


Svar #2
06. oktober 2008 af radiatorseng (Slettet)

Hej Mathon.

Som altid er du min redning :)

-Men, kan jeg få dig til at forklare mig hvordan du er kommet frem til dette??? Det er eksamensstof, så skulle jo gerne kunne forklare det!!

Men TUSIND tak for hjælpen!!!


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. oktober 2008 af mathon

pr.
definition er
ax = exln(a) , a € R+

ekx >0 for alle x € R, hvorfor da b>0, g(x) = b*ekx = b*ax > 0 hvorfor Vm(g) = R+

pr.
definition er
xa = ealn(x) , x € R+

ek*ln(x) >0 for alle x € R+, hvorfor da b>0, h(x) = b*ea*ln(x) = b*xa > 0 hvorfor Vm(h) = R+


Svar #4
06. oktober 2008 af radiatorseng (Slettet)

TAK ENDNU ENGANG!!!!!!!!!!


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. oktober 2008 af AnnikaN (Slettet)

hej Mathon,

i lineær vækst, så er Vm(f) ikke R, når a=0 vel? altså, så er Vm(f) = b ?? ved ikke hvordan man skal forklare det. Selvfølgelig er b et reelt tal, men skal det ikke nævnes, at Vm = b, hvis a = 0 ??


Svar #6
06. oktober 2008 af radiatorseng (Slettet)

Hej AnnikaN

Jo, du er da inde på noget der... Det passer jo ikke når a=0...

TAK!!!


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. oktober 2008 af AnnikaN (Slettet)

Selv tak, sidder selv med den opgave ;)
 

Har du også opgaven: Undersøg hvad der sker med den absolutte funktionstilvækst  Δf = f (x+Δx) - f(x) , når der til x-værdien adderes tilvæksten Δx ??

Jeg forstår ikke rigtig spørgsmålet. Jeg ved, at de absolutte tilvækster for x og y er proportionale og Δy=a * Δx    -   men jeg ved bare ikke, hvad de er ude efter i opgaven??


Svar #8
06. oktober 2008 af radiatorseng (Slettet)

Hvad så med eksponentielvækst, når a=1??

Og potensvækst, når a=0??


Svar #9
06. oktober 2008 af radiatorseng (Slettet)

Nej, jeg har siddet og læst den så mange gange... Jeg forstår nemlig heller ikke spørgsmålet... Synes det er formuleret meget kryptisk...

Hehe, skægt at vi lige sidder med den samme :o)


Svar #10
06. oktober 2008 af radiatorseng (Slettet)

Har du også de to andre opgaver med eksponentiel vækst og potensvækst???


Brugbart svar (0)

Svar #11
06. oktober 2008 af AnnikaN (Slettet)

Jamen når a = 1 i eks. så er den hverken voksende eller aftagende ? så er det vel ikke en eks. funktion??


Svar #12
06. oktober 2008 af radiatorseng (Slettet)

Nej, den er hverken aftagende eller voksende... ved bare ikke hvordan det skal skrives...??


Brugbart svar (0)

Svar #13
07. oktober 2008 af AnnikaN (Slettet)

Og ja, jeg har også de andre opgaver


Skriv et svar til: Værdimængde for linær-, eksponentiel- og potensvækst.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.