Matematik
differentialligningsopgave
opgaven lyder :
bestem differentialligningen: dy/dx - 3y = ex
den løsning hvis graf i punktet P(1, f (1)) har en tangent med ligningen y = x-5
___________________________________________________________________
mit forslag:
først skal man desolve( dy/dx = ex + 3y)
så skal man indsætte punkterne i ligningen y = x- 5
men er ikke sikker nok på det... hvad skal man så gøre bagefter?
på forhånd tak
Svar #1
16. oktober 2008 af dnadan (Slettet)
Det er korrekt, du finder f(1) værdier ved at indsætte 1 i tangentligningen.
Lad differentialligningen stå på formen:
dy/dx - 3y = e^x
Kig nu i din formel samling, der er netop en formel til løsning af en sådan differentialligning. (den er for grim til at skrive op her)
Mvh Dan
Svar #2
16. oktober 2008 af eldurum (Slettet)
hmm..
kan det være den her : y = M / (1 + c1 * e-aMx) ??
det er et nyt emne, så har faktisk ikke så meget indsigt i det endnu desværre.
Svar #3
16. oktober 2008 af dnadan (Slettet)
Nej, det er for logistisk vækst.
- Det er en med en masse integraltegn :-)
Svar #4
16. oktober 2008 af eldurum (Slettet)
den formel jeg kan finde med en masse integraltegn er:
y = e∫f(x)dx · ∫ e-∫f(x)dx og så noget mere til bagefter... ?
Svar #5
16. oktober 2008 af dnadan (Slettet)
Jeg prøver lige at skrive den korrekte formel op:
Differentialligningen af typen:
dy/dx=p(x)*y=q(x) har den generelle løsning:
y(x)=e^(-u(x))*∫e^(u(x))*q(x)dx+c*e^(-u(x))
, hvorr u(x)=∫p(x)dx (integrationskonstanter undlades)
Konstanten c findes ved indsættelse af dit punkt
Svar #6
16. oktober 2008 af vinderen (Slettet)
y(x) = e∫-(-3) * ∫e-3 * ex + c * e∫3
er ret forvirret men er det rigtigt indsat ?
Svar #7
16. oktober 2008 af eldurum (Slettet)
er du sikker på det rigtigt??
ok, nu jeg endnu mere forvifrret
Svar #8
16. oktober 2008 af dnadan (Slettet)
dy/dx - 3y = e^x
Differentialligningen af typen:
dy/dx+p(x)*y=q(x) har den generelle løsning:
y(x)=e^(-u(x))*∫e^(u(x))*q(x)dx+c*e^(-u(x))
, hvorr u(x)=∫p(x)dx (integrationskonstanter undlades)
Konstanten c findes ved indsættelse af dit punkt
Hermed fås nu:
u(x)=-3x
Hermed
y(x)=e^(-(-3x))*∫e^(-3x)*e^(x) dx+c*e^(-3x)
Regn nu lidt videre på det.
Svar #10
16. oktober 2008 af dnadan (Slettet)
y(x)=e^(-(-3x))*∫e^(-3x)*e^(x) dx+c*e^(-(-3x))
= e^(3x)*∫e^(-3x+1)dx+c*e^(x) = e^(3x)(∫e^(-3x+1)dx+c)
= e^(3x)*(-1/3e^(-3x+1)+c)
Konstanten c findes nu ved indsættelse af dit punkt.
Svar #12
16. oktober 2008 af mathon
dy/dx = 3y+ex
1 = 3yo+e1
3yo = (1-e)
yo = (1/3)(1-e)
..................................
y(x) = e3x*∫e-2xdx + c*e3x
y(x) = e3x*(-½)*e-2x + c*e3x
y(x) = (-½)*ex + c*e3x
e-3x*y(x) = (-½)*e-2x + c
c = e-3x*y(x) + (½)e-2x
c = e-3*1*((1/3)(1-e)) + (½)e-2*1
c = (1/3)(e-3-e-2) + (½)e-2
c = (1/3)e-3 - (1/3)e-2 + (½)e-2
c = (1/3)e-3 + ((3/6)-(2/6))e-2
c = (1/3)e-3 + (1/6)e-2 = ca. 0,039152
Skriv et svar til: differentialligningsopgave
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
