Matematik

Induktionsbevis

28. oktober 2008 af utdiscant (Slettet)

Jeg sidder med følgende opgave:

Bevis (hvis korrekt) følgende med et induktionsbevis:

n^(n−3 ) ≥ n!, for n = 9, 10, 11,...

Jeg har bevist det sandt for n = j = 9 og derefter forsøgt at bevise det for n = (j+1), men her kommer jeg ingen vejne. Er der nogen der enten har en løsning, eller blot et hint?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2008 af fluen på væggen (Slettet)

(j+1)j+1 = (j+1)(j+1)j>(j+1)(jj)≥(j+1)(j!)=(j+1)!


Svar #2
28. oktober 2008 af utdiscant (Slettet)

Tak for svaret, men der er nogle ting jeg er i tvivl om:

For det første:

Hvorfor skriver du:
(j+1)^(j+1), når jeg skriver n^(n-3)?

For det andet:

Hvordan kommer du frem til at:
(j+1)j+1 = (j+1)(j+1)j


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. oktober 2008 af Dkuro Chan (Slettet)

#1 kigger ikke på grænsetilfældene ... og bruger nm=n*nm-1


Svar #4
28. oktober 2008 af utdiscant (Slettet)

Kan du ikke forklare mig hvad du mener med:

#1 kigger ikke på grænsetilfældene


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. oktober 2008 af Dkuro Chan (Slettet)

Det kan du næsten selv svare på .... hvorfor skal n =9, 10, ...? #1 bruger det ikke men det gør din ligning ... og det er den han viser ved substitution ikk?


Brugbart svar (1)

Svar #6
29. oktober 2008 af fluen på væggen (Slettet)

Undskyld, jeg var for hurtig:

(j+1)j-2  = (j+1)(j+1)j-3 > (j+1)jj-3 ≥ (j+1)j! = (j+1)!

Ved første lighedstegn benytter jeg blot, at an = a·a·...·a (i alt n gange), hvorfor an = a·an-1, men det er forresten også en potensregneregel: den siger ar·as = ar+s, hvor jeg nu læser den baglæns og med a=j+1 og r=1 samt s=j.

Ved det følgende ulighedstegn udnytter jeg, at for positive tal x, y gælder, at potensopløftning med en eksponent n≥1 er en voksende funktion, så x<y ⇒ xn<yn, og her er x=j, y=j+1 og n=j-3.

Tredje tegn, nemlig ≥, følger af induktionsantagelsen idet jj-3 ≥ j!.

Sidste lighedstegn følger af definitionen på n! (fakultet af et tal).


Brugbart svar (1)

Svar #7
29. oktober 2008 af fluen på væggen (Slettet)

#6 Tag dig sammen, potensopløftning med en eksponent n≥0, skal der stå... Skam dig!


Brugbart svar (1)

Svar #8
29. oktober 2008 af fluen på væggen (Slettet)

#7 Hvis du endelig skal rette, skal der stå n>0. Hvem siger at jeg spammer denne tråd :)


Skriv et svar til: Induktionsbevis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.