Matematik

Tangentligninger

23. november 2008 af Hr. Studie (Slettet)

Hej

Er der nogle, som kan løse følgende opgave for mig?

Jeg forstår nemlig ikke "systemet" i disse opgaver.

Bestem ved håndkraft ligningen for en tanget til grafen for funktionen f. Funktionen f har forskrift:

f(x) = 5x^2 + 3x - 1

og røringspunktet for tangenten har førstekoordinat 1.

Håber at der er en "venlig sjæl", som vil hjælpe.

:-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. november 2008 af juventuz (Slettet)

f´(x)=10x+3

f´(1)=13

f(1)=5+3-1=7

y=f´(1)*(x-xo)+f(1)=13(x-1)+7=13x-6


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. november 2008 af Guf123 (Slettet)

Tak for hjælpen og din hurtige respons. ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. november 2008 af LinnBo (Slettet)

Du kan først finde en andenkoordinat ved at sætte førstekoordinaten ind i f(x):

f (1)=5*1^2+3*1-1= 7

Du differentierer så f(x), det giver f ' (x)= 10x + 3

Du kan nu sætte din førstekoordinat ind og finder dermed f ' (x), der svarer til a i tangentens ligning:

f ' (x)=10*1+3= 13

Nu kan du så endelig finde b i tangentens ligning ved at sætte værdierne ind i y=ax+b

7 = 13 * 1 + b

7-13 = b

b = -6

altså er ligningen for tangenten y=13x-6


Skriv et svar til: Tangentligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.