Matematik

Differentialligning

25. november 2008 af Tnuggi (Slettet)

Hvodan løser man følgende differentiallining i hånden:

y' * 2y/y^2+1 = x


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. november 2008 af Arctan (Slettet)

Seperation af variable.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. november 2008 af Arctan (Slettet)

...såfremt der er tale om y' · 2y/(y2+1) = x, hvilket det lader til.


Svar #3
25. november 2008 af Tnuggi (Slettet)

Kan jeg muligvis få et til lille hint mere, da jeg ikke har haft om seperation af variable? :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. november 2008 af Arctan (Slettet)

Det lyder underligt, at du skal løse differentialligningen, uden at have haft om seperation af variable. Jeg agter ikke at forklare metoden nærmere, men har følger en lille løsning:

(dy/dx)  · 2y/(y2+1) = x

⇒ (dy/dx) = x·(2y/(y2+1))-1

⇒ ∫(2y/(y2+1))dy = ∫(x)dx = (1/2)x2

⇒ ln|y2+1| = (1/2)x2 + k        (k er en arbitræt konstant der fremkommer ved integration)

⇒ y2 + 1 = ±e(1/2)x² + c = c·e(1/2)x²     (jf. en potensregneregel. c = ±ek er en ny konstant)

y = ±√(c·e(1/2)x² -1)


Svar #5
26. november 2008 af Tnuggi (Slettet)

Mange tak for hjælpen... Nu kan man jo godt selv arbejde med noget, som ens lærer ikke har sat en til :)


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.