Matematik

Hjælp til tangentligning

26. november 2008 af yebbe (Slettet)

Hej jeg vil gerne have lidt hjælp til opgave 17b på dette link.

 http://www.imada.sdu.dk/~hjm/MM503/stxopgaveraugust2008.pdf.pdf

Jeg har fundet ligningen for m, men kan ikke huske hvordan jeg kan finde koordinatet hvor L rører grafen. Så giv gerne et hint :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. november 2008 af peter lind

Find ligningen g(x) for en linie gennem P med hældningskoefficienten a. Hvis den skal være tangent til kurven skal der findes præcis et andet fælles punkt med kurven. Det svarer til at ligningen f(x)=g(x) skal have netop 2 løsninger. Her er det en hjælp at den ene løsning er 5.


Svar #2
26. november 2008 af yebbe (Slettet)

Men hvad vil du kalde g(x). Jeg får den til g(x)=a(x-5) men den kan man ikke løse når man sætter f(x)=g(x).

Men hvad vil du kalde forskriften for linien?


Svar #3
26. november 2008 af yebbe (Slettet)

Nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. november 2008 af peter lind

f (x) = 2x3 -15x2 + 24x + 5 =ax-5a <->2x3 -15x2 + (24-a)x + 5+5a=0.

Denne ligning har løsningen x=5 så du kan sætte (x-5) uden for en parantes. Inde i parantesen har du så et andengrads polynomium. Den oprindelige ligning skal have netop 2 løsninger. For at dette skal være tilfælde skal andengradspolynomiet kun have en rod og dette er tilfælde netop hvis diskriminanten er 0.


Svar #5
27. november 2008 af yebbe (Slettet)

Tak


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. november 2008 af mathon

se
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=605568


Skriv et svar til: Hjælp til tangentligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.