Kemi

pH i ækvivalenspunktet.

07. december 2008 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

Vi har 10 mL ascorbinsyre med styrken 0,1 M. Vi tilsætter 10 mL demi-vand. Dernæst foretager vi en potentiometrisk titrering, vi titrerer med NaOH 0,1M. Ækvivalenspunktet, her har vi tilsat 12 mL NaOH i det praktiske forsøg.

hmm.. ja, det er det der 10 mL demi-vand der driller mig, at vi tilsatte det.. Ved ikke om nogen kan magte udregningen?: o


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. december 2008 af Biochem (Slettet)

de 10 mL addere du til den samlede volumen Vtotal!

Hvorefter kocentrationen beregnes. og derefter pH


Svar #2
08. december 2008 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

okay, så prøver jeg lige:

10 mL H2O

10 mL ascorbinsyre 0,1 M

NaOH 0,1 M

Så skal jeg finde ud af hvad, HAsc + OH^-       -->      Asc^- + H2O 

Så tænker jeg, at de reagerer i 1:1.. derfor er der tilsat 10 mL NaOH i ækvi.

Så siger vi:

n(base) = cxv

n(base) = 0,1 x 10/1000 = 0,001 mol.

Så siger, vi:

c(base) = n/v_total

c(base) = 0,001 mol/(30/1000) = 3,33x10^-2 M

Så siger vi, pOH = ½(pKb - logc) <-- jeg er ikk sikker på pKb så ret mig endelig.

pOH = ½(9,7 - log3,33x10^-2) = 4,11 

pH = 14 - 4,11 = 7,9 som er pH ved ækvivalenspunktet.. Confirm/deny, det ret vigtigt det her!:)

På forhånd tak, mvh. Line :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. december 2008 af kuerten15

Vi befinder os ved første ækvivalenspunkt, hvor der er tale om en amfolyt.

F' = [HAsc-] = (10 mL*0,1 M)/(10+10+10 mL) = 0,0333 M

Vi siger at

pKa1 = 4,17 => Ka1 = 10^-4,17

pKa2 = 11,6 => Ka2 = 10^-11,6

Da Ka2 * F' >> Kw og Ka1 << F' er opfyldte kan vi benytte amfolyt-ligningen:

pH = 1/2 * (pKa1 + pKa2) = 1/2 * (4,17 + 11,6) = 7,89

Du når frem til det rigtige, men dine to sidste udregninger er forkerte:

pOH = ½(9,7 - log3,33x10^-2) = 4,11   FORKERT

pH = 14 - 4,11 = 7,9              FORKERT


Svar #4
08. december 2008 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

okay, så prøver jeg lige igen.

10 mL H2O

10 mL ascorbinsyre 0,1 M

NaOH 0,1 M

Så skal jeg finde ud af hvad, HAsc + OH^- --> Asc^- + H2O

Så tænker jeg, at de reagerer i 1:1.. derfor er der tilsat 10 mL NaOH i ækvi.

Så siger vi:

n(base) = cxv

n(base) = 0,1 x 10/1000 = 0,001 mol.

Så siger, vi:

c(base) = n/v_total

c(base) = 0,001 mol/(30/1000) = 3,33x10^-2 M

Så siger vi, pOH = ½(pKb - logc) <-- jeg er ikk sikker på pKb så ret mig endelig.

pOH = ½(9,7 - log3,33x10^-2) = 5,588
pH = 14 - 5,88 = 8,12 som er pH ved ækvivalenspunktet..  


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. december 2008 af kuerten15

Nej, fordi ved ækvivalentspunktet har vi en amfolyt og ikke en svag base..

Derfor kan du ikke bruge  pOH = 1/2 * (pKb - logc). Husk, at ascorbinsyre er en diprotisk syre.

Så skal du bruge amfolyt-ligningen:

pH = 1/2 * (pKa1 + pKa2)

Det er der du tager fejl..


Skriv et svar til: pH i ækvivalenspunktet.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.