Matematik

røringspunkt

25. december 2008 af seriøs (Slettet)

linjen med ligningen 4y – 12x + 13 = 0 er tangent til grafen for funktionen f(x) = (x – 1)^2 + 2

kan det passe at jeg skal sammensatte ligningerne ?

Jeg kan vel ik bruge formlen til højre, for jeg har også y i min ligning?       d = b2 − 4 · a · c
 

4y – 12x + 13 = (x-1)^2 + 2 = 0

4 y – 12x + 13 – 2 = (x – 1)^2 + 2 – 2 = 0    (1 rod)

4 y – 12x + 11 = (x – 1)^2

4 y – 12x + 11 = x^2 – 1^2

4 y – 12x + 11 + 1^2 = x^2 – 1^2 + 1^2

4 y – 12x + 12 = x ^2

4 y – 12x + 12 + 12 x = x^2 + 12x

4 y + 12 = 14x

Jeg kender facit og kan dermed se, at jeg gør noget helt forkert ?


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. december 2008 af ibibib (Slettet)

Der er vel et spørgsmål i opgaven?

Skal du bestemme røringspunktets koordinatsæt?

Isoler først y i tangentens ligning og sæt derefter ligningerne lig med hinanden.


Svar #2
25. december 2008 af seriøs (Slettet)

4y – 12x + 13 = 0

– 12 x + 13 / 4 = - 4 y

- 12 x + 3,25 / - 4 = -4 y / -4

- 12x + 3,25/-4 = y
 

kan det passe ?

så kan jeg vel sammensatte ligningerne nu..


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. december 2008 af ibibib (Slettet)

Ja

(- 12x + 3,25)/-4 = (x – 1)2 + 2


Svar #4
25. december 2008 af seriøs (Slettet)

y = f'(x0) (x – x0) + y0 = f'(x0) x – f'(x0) x0 + y0

ok så du mener, at jeg skal bruge tangentens ligning..

men jeg kender ikke x0


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. december 2008 af ibibib (Slettet)

Øh nej

4y – 12x + 13 = 0

4y = 12x - 13

y = 3x - 3,25

Og derefter

3x - 3,25 = (x – 1)2 + 2


Brugbart svar (1)

Svar #6
25. december 2008 af ibibib (Slettet)

Ligningen

3x - 3,25 = (x – 1)2 + 2

har kun en løsning x=2,5.

Husk at benytte en kvadratsætning når du udregner (x-1)2.


Svar #7
25. december 2008 af seriøs (Slettet)

d = b^2 – 4 ac eller er det andengradspolynomiet f(x) = ax^2 + bx + c, hvor f’(x0) = 2ax0 + b ?


Brugbart svar (1)

Svar #8
25. december 2008 af ibibib (Slettet)

Ligningen i #6 har kun en løsning og det ser du når diskriminanten er nul.


Svar #9
25. december 2008 af seriøs (Slettet)

Jeg var ved at gøre det på den måde, er det forkert så?


3x – 3,25 = (x – 1)^2 + 2

Så bliver det 2 (x – 1) = (x – 1)^2

Så har jeg 3x – 3,25 = 2 (x – 1) + 2

3x – 3,25 = 2x – 2 + 2

3x – 3,25 = 2x
 


Svar #10
25. december 2008 af seriøs (Slettet)

3x – 3,25 = 2x 

3 x - 3 x - 3,25 = 2x - 3x

3,25 = - x

x = - 3,25

hmm.. det er vist forkert.

ok så prøver jeg løsningen med d : er det sådan du er kommet til løsningen  x = 2,5 ?

0 = b^2 – 4 . a . c

3x – 3,25 = (x – 1)^2 + 2

(x – 1)^2 + 2 – 3x – 3,25

Hvor a = (x – 1) , b = - 3x og c = -3,25 men hvad med + 2 hvad er den så lig med ?


Brugbart svar (1)

Svar #11
25. december 2008 af ibibib (Slettet)

Det giver ingen mening.

3x - 3,25 = (x – 1)2 + 2 <=>

3x -3,25 = x2 + 1 - 2x + 2 <=>

0 = x2 - 5x + 6,25.

d = b2-4ac = 25 - 25 = 0.

x = -b/(2a) = 5/2 = 2,5

y = 3·2,5 - 3,25 = 4,25


Brugbart svar (1)

Svar #12
25. december 2008 af mathon

...eller
til beregning af røringspunktet fir tangenten 4y – 12x + 13 = 0  eller y = 3x - (13/4)
f '(x) = 2(x-1)

f '(xo) = 2(xo-1) = 3
xo -1 = 3/2
xo = (3-2)/2 = 5/2

f(5/2) = ((5/2) – 1)2 + 2 = ((5/2) – (2/2))2 + 2 = (9/4) + (8/4) = (17/4)

R(øringspunkt)
R = ((5/2);(17/4))


Svar #13
25. december 2008 af seriøs (Slettet)

til svar 11:

3x - 3,25 = (x – 1)2 + 2 <=>

3x -3,25 = x2 + 1 - 2x + 2 <=>

3x – 3,25 + 3,25 = x^2 + 1 – 2x + 3,25

3x = x^2 – 4,25 – 2x
 

3x + 2x = x^2 - 4,25 - 2x + 2x

5x = x^2 - 4,25

hvordan har du fået det til :  ?

0 = x2 - 5x + 6,25.


Brugbart svar (1)

Svar #14
25. december 2008 af ibibib (Slettet)

1 + 2 + 3,25 = 6,25


Svar #15
25. december 2008 af seriøs (Slettet)

jeg får det til : 0 = x^2 – 4,25 – 5x


Svar #16
25. december 2008 af seriøs (Slettet)

Jeg havde glemt at plusse 2 til i ligningen...

Jeg er kommet hertil:

0 = x2 - 5x + 6,25.

d = b2-4ac = 25 - 25 = 0.

b = 5   og     a = x^2 = 2x = 2     men hvad er c så ?   det kan så ikke være 6,25 for så vil det ikke give -25 ?


Brugbart svar (1)

Svar #17
25. december 2008 af ibibib (Slettet)

a=1

b = -5

c=6,25


Svar #18
25. december 2008 af seriøs (Slettet)

:) ok men hvor har du a = 1 fra ligningen ?  

a = x^2 = 2x = 2  eller er x^2 kun  1 ?

eller er det hældningen som er 1 fordi der kun er en rod?

Den her a er et problem i flere opgaver.


Brugbart svar (1)

Svar #19
25. december 2008 af ibibib (Slettet)

a er tallet foran x2 og x2 er det samme som 1·x2.


Svar #20
25. december 2008 af seriøs (Slettet)

du har skrevet følgende:

x = -b/(2a) = 5/2 = 2,5

men her har du ik' et minus foran 5 ?


Forrige 1 2 Næste

Der er 30 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.