Matematik

Invers Matrix

05. januar 2009 af DaveAllen (Slettet)

Hej,

Jeg er nu kommet i tvivl om hvordan jeg skal regne en opgave, der går ud på at finde den inverse Matrix. 

Opgaven lyder således:

Lad

       |2 1 0| 
A = |1 4 1| 
       |0 1 2| 

Eftervis at den inverse matrix A−er givet ved

                       |7 -2 1 |
A−1 = 1/12 * |-2 4 -2|
                        |1 -2 7|

Er det  A jeg skal beregne eller A-1? Jeg går da ud fra at det er A, altså beregner ved at lægge A og I sammen i samme matrice, således; 

       |2 1 0|1 0 0|
A = |1 4 1|0 1 0|
        |0 1 2|0 0 1|

og så skal meget gerne ende med A-1 

men det gør jeg ikke og jeg kan heller ikke forstå hvorfor der står 1/12 * med A-1

Nogen som kan hjælpe?? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Du skal ud fra A finde A^-1. For en matrix A gælder, at k*A, hvor k er et (komplekst) tal, vil det være det samme som k ganget på samtlige indgange i A.

Du har fat i den rigtige fremgangsmåde - prøv ud fra din opskrivning af blokmatricen A|I at komme frem til I|A^-1 ved brug af rækkeoperationer.


Svar #2
05. januar 2009 af DaveAllen (Slettet)

 Nå ok... dvs jeg kan ikke regne. Super :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Ja den inverse matrix er defineret ved: A-1=1/det(A) *  (A11 A21...An1

                                                                                                 A12 osv.


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. januar 2009 af peter lind

Du skal jo ikke finde den inverse til A. Den er jo angivet. Du skal blot udregne A*A-1. Dette skulle så gerne give enhedsmatricen.


Skriv et svar til: Invers Matrix

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.