Matematik

Sæt i ligning...

13. januar 2009 af ImUnknown (Slettet)

Jeg står med en opgave jeg er lidt lost på, så håber nogen kan hjælpe =)

Et kvadrat er 168 cm2 større end et andet, hvis side er 1/5 af det førstes.

beregn arealerne af de 2 kvadrater...

som sagt, håber nogen kan hjælpe..


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. januar 2009 af Danielras (Slettet)

Bare brug oplysningerne. Hvis du kalder arealet af det første kvadrat A1 og arealet af det andet kvadrat A2, samt sidelængderne hhv. x1 og x2 så har du følgende oplysninger, som du kan bruge:

A1 = A2 + 168

x1 = 5*x2

A1 = x1^2

A2 = x2^2
 


Svar #2
13. januar 2009 af ImUnknown (Slettet)

undskyld, men er stadig ikke helt med =/


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. januar 2009 af Danielras (Slettet)

Jeg har blot skrevet de oplysninger du har fået op.

At det ene areal er 168 cm2 større end det andet skrives (uden enhed):

A1 = A2 + 168

At siden i det største kvadrat er 5 gange større end siden i det lille kvadrat skrives:

x1 = 5*x2

Arealet af en firkant er længden af den ene side gange længden af den anden siden. I et kvadrat er siderne ligestore og arealet er derfor sidelængden i anden:

A1 = x1^2

A2 = x2^2

Udfra disse oplysninger kan du finde sidelængderne og dermed arealet. Som et lille hint så start med at indsæt udtrykkene for A1 og A2 i det første udtryk (A1 = A2 + 168).


Svar #4
13. januar 2009 af ImUnknown (Slettet)

jeg kan bare ikke tænke lige nu... x1^2=x2^2+168.... jeg skal have isoleret x? eller.... jeg er bare død lige nu :(


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. januar 2009 af Danielras (Slettet)

x1 og x2 er to forskellige størrelser. Men det er rigtigt hvad du har gjort. Nu kan du udnytte at:

x1 = 5*x2

Dvs. indsætte 5*x2 på x1's plads. Hernæst kan x2 isoleres.


Svar #6
13. januar 2009 af ImUnknown (Slettet)

så : 5*x2^2=x2^2+ 168 (=)

x2^2=x2^2+168/5

???


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. januar 2009 af Danielras (Slettet)

(5*x2)^2 = x2^2 + 168

25*x2^2 = x2^2 + 168

24*x2^2 = 168

x2^2 = 168/24 = 7 = A2


Svar #8
13. januar 2009 af ImUnknown (Slettet)

Tak :) - men lige et sidste træk jeg ikke forstår ... hvordan går 25 til at blive 24? den er jeg ikke med på?

undskyld jeg spørger så meget... men er glad for at du har vist meget tålmodighed :P


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. januar 2009 af Danielras (Slettet)

25*x2^2 = x2^2 + 168

Så trækkes der x2^2 fra på begge sider.

25*x2^2 - x2^2 = x2^2 + 168 - x2^2

Og bliver så:

24*x2^2 = 168


Svar #10
13. januar 2009 af ImUnknown (Slettet)

Mange tak for hjælpen :D


Svar #11
13. januar 2009 af ImUnknown (Slettet)

Tror du at du kunne hjælpe mig med en ligningede opgave?

en trekants areal er 5, grundlinjen er 5 gange så stor som dens højde.

find højde og grundlinje...

Har kigget på den du hjalp mig med og tænkte på om :

hvis vi kalder x1 for højden og x2 for grundlinje...

kan jeg så sige:

x1*x2= 5

x1= 1/5*x2 og bruge det til noget? eller er jeg helt galt på den igen?

ellers ku jeg godt tænke mig en form for fremgangs måde på at lave sådan nogen ligninger her , hvis der er sådan en =) , det ville være supert!


Brugbart svar (0)

Svar #12
13. januar 2009 af Danielras (Slettet)

h = højde

g = grundlinie

"en trekants areal er 5" oversættes direkte til:

A = (1/2)*h*g = 5

"grundlinjen er 5 gange så stor som dens højde." oversættes direkte til:

g = 5*h

To ligninger med to ubekendte.


Svar #13
13. januar 2009 af ImUnknown (Slettet)

Jeg syntes jeg er håbløs til matematik....

ka sagtens se hvad du mener, men ka ikke umidelbart komme videre med det...syntes jeg ikke =/


Brugbart svar (0)

Svar #14
13. januar 2009 af Danielras (Slettet)

Det er et spørgsmål om træning. Det er en rigtig god ide hvis du læser op på hvordan man løser to ligninger med to ubekendte, for det kommer du til at gøre masser af gange.

Anyway indsæt udtrykket for g i det første udtryk (arealet). Således er der nu kun en ubekendt i dette og h kan isoleres.


Svar #15
13. januar 2009 af ImUnknown (Slettet)

1/2 * h * (5*h) = 5 (=)

kan ikke helt finde ud af det for der er jo 2h'er ... jeg skulle jo kun have isoleret ET. =&

men ja, øvelse gør mester... hehe
 


Brugbart svar (0)

Svar #16
13. januar 2009 af Danielras (Slettet)

(1/2)*h*5*h = 5

(5/2)*h^2 = 5

h^2 = 2

h = +-sqrt(2)

Den negative løsning kan forkastes da der er tale om en højde:

h = sqrt(2)


Svar #17
13. januar 2009 af ImUnknown (Slettet)

Aha, og hva gør jeg så lige hvis nu jeg gerne vil finde grundlinjen?


Brugbart svar (0)

Svar #18
13. januar 2009 af Danielras (Slettet)

Du har jo en ligning der hedder:

g = 5*h

Og du har lige fundet h.


Svar #19
13. januar 2009 af ImUnknown (Slettet)

nåårh jaeh, selvfølgelig... det er sjovt, det er sådan noget her jeg gerne vil lære, men dog ser det ud til at det er det jeg har aller sværest ved at lære af en eller anden grund =/ - lidt træls.


Skriv et svar til: Sæt i ligning...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.