Matematik

Faktorisering af andengradsligning

17. januar 2009 af hujaha (Slettet)

Hej

Jeg sidder med en matematik aflevering, og vi har fået besked på at løse 3 andengradsligninger vha. af faktoriseringen. Jeg kan sagtens finde svaret på ligninger vha. diskriminanten osv - men jeg aner ikke hvordan man løser en andengradsligning.

Den første opgave hedder:

3x^2-12x-15=0

Hvis i kunne give mig et eksempel på hvordan man gør ville jeg være taknemmelig

Mvh

Niklas


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. januar 2009 af peter lind

Der gælder a(x-x1)(x-x2)= a(x2-(x1+x2)x+x1*x2) =0, hvor x1 og x2 er rødderne. Ved at sammenligne med din ligning vil du få x1+x2 = 4 x1*x2=-5. Hvis du sammenligner med det sidste og forlanger et pænt resultat er mulighederne x1=1, x2=-5 eller x1=-1, x2=5. Sammenligning med summen giver hurtigt det rigtge resultat.


Skriv et svar til: Faktorisering af andengradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.