Matematik

andengradspolynomium

17. januar 2009 af marwa1989 (Slettet)

Hej kloge mennesker jeg har en matematik opgave, som jeg ikke rigtig kan løse. OPgaven er:

Bestem det andengradspolynomium P, der tilfredstiller differentialligningen:

2xP´(x) = P(x) - 2x^2+1

Håber at nogen kan hjælpe mig....

TAK :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. januar 2009 af mindleaving (Slettet)

Jeg har i hvert fald en løsning:

P(x) =  -(2/3)*x^2 -1

Jeg har brugt "variation af konstanterne"-metode hvis du kender til det. Desværre ingen fuldstændig metode. Jeg blev nødt til at prøve mig lidt frem til sidst (systematisk). Hvis du alligevel har interesse i den regnevej så spørg, men den er forvirrende og jeg kan ikke gøre rede for alle regneskridt (hvorfor man må gøre det ene og det andet...)

Mange hilsner

Jan

P.S. Måske hjælper det at se at 2x og 2x^2+1 er hhv. den afledede funktion og den normale funktion. Måske kan man så arbejde med substitution....


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. januar 2009 af ibibib (Slettet)

Sæt P(x)=ax2+bx+c. Så er P '(x)=2ax+b.

2xP´(x) = P(x) - 2x2+1

2x(2ax+b) = ax2+bx+c -2x2 + 1

4ax2 + 2bx = (a-2)x2 + bx + c + 1.

Her ser du at 4a=a-2 <=> a=-2/3 og at 2b=b <=> b=0 og at 0 = c + 1 <=> c=-1


Skriv et svar til: andengradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.