Matematik

Hjælp til differentialligning

21. januar 2009 af Borrisholt (Slettet)

Jeg har løsningen til en differentialligning: N(t) = 205 / 1 + c * e^-0,00047*205t. Jeg skal så finde det tidspunkt t, hvor N(t) = 100000. Men det vil min lommeregner ikke. Jeg kan heller regne det ud uden lommeregner, da jeg skal tage ln til et negativt tal. Er der nogen der kan hjælpe med at isolere t?

Dernæst skal jeg bestemme N'(t) på det tidspunkt, hvor den er størst. Hvordan kan jeg komme igang med det??


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. januar 2009 af ibibib (Slettet)

Den øvre grænse for N(t) er 205. N(t) bliver derfor ikke 100000.

Det er en god ide at skrive hele opgaven.

Løs ligningen N '(t)=0.


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

N(0) = 205+c*e0=205+c, så skal vi kende begyndelsesmængden for at finde c. Hvor skriver du 205/1 ?


Svar #3
21. januar 2009 af Borrisholt (Slettet)

Hov, har selv fundet fejlen!


Svar #4
21. januar 2009 af Borrisholt (Slettet)

Okay. N'(t) = 0,00047N (205-N). Skal jeg så sætte den lig med 0?


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

#4 Det er forkert, N afhænger af t, så det skal med et sted


Svar #6
21. januar 2009 af Borrisholt (Slettet)

Opgaven lyder: N'(t) = 0,00047 * N (205-N).!


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Den lyder ikke sådan, der er jo ikke noget spørgsmål!!


Svar #8
21. januar 2009 af Borrisholt (Slettet)

Nej med det er den differentialligning der er! :) Opgaven: Bestem N'(t) på det tidspunkt, hvor den er størst, og giv en fortolkning af dette tal!


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

OK så har ibibib svaret på det i #1, nederste linie.


Svar #10
21. januar 2009 af Borrisholt (Slettet)

Så jeg skal sige 0 = 0,00047 * N (205 - N) eller?


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. januar 2009 af ibibib (Slettet)

ja


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. januar 2009 af ibibib (Slettet)

Øh, nej.

Du skal bestemme hvornår N ' (t) er størst. Det er den når N(t) er det halve af M (M er vel den øvre grænse?).


Svar #13
21. januar 2009 af Borrisholt (Slettet)

Ja M er den øvre grænse. Så det vil sige at jeg skal finde tiden t, hvor N(t) = 0,5 M? Hvor skal den fundne tid så indsættes?


Brugbart svar (0)

Svar #14
21. januar 2009 af ibibib (Slettet)

Indsæt 0,5M i stedet for N(t) i differentialligningen. Så beregner du N '(t).


Svar #15
21. januar 2009 af Borrisholt (Slettet)

0,5 * M = 0,5 * 205 = 102,5.

N'(t) = 0,00047 * 102,5 * (205 - 102,5)

N'(t) = 4,938

Ser der ikke meget rigtigt ud?


Brugbart svar (0)

Svar #16
21. januar 2009 af ibibib (Slettet)

ja


Skriv et svar til: Hjælp til differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.