Matematik

Haster meget!

27. januar 2009 af dgdg (Slettet)

Jeg er virkelig lost i denne her opgave:

SLANGEVOGN MED SLANGE
Længden af slangen (meter) 25 50
Pris for slangevogn med slange (kr.) 418,50 50 539,50


Tabellen viser sammenhængen mellem prisen for en slangevogn med slange og længden
af slangen. Det antages, at denne sammenhæng kan beskrives ved
y =ax*b ,
hvor x er længden af slangen (målt i meter), og y er prisen (i kr.) for slangevogn med
slange.
a) Bestem tallene a og b.
b) Giv en fortolkning af tallene a og b.

Er der nogle, som ville være søde at hjælpe mig med denne opgave?

Den skal afleveres på torsdag i en samlet aflevering .

Olivia


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Du skal bestemme konstanterne a og b ud fra punkterne (xi,yi) = (25½,418½) og (50,539½). Når du sætter dem ind i udtrykke y=ax+b, så får du to ligninger med to ubekendte.


Svar #2
27. januar 2009 af dgdg (Slettet)

Det forstår jeg ikke .

Altså jeg ved jeg kan gå udfra enten 25 m eller 50 m.

25 m. m slangevogn koster : 418,50 kr

50 m. m slangevogn koster : 539, 50 kr

Jeg ved at x både kan være 25 og 50 m ?

og at y både kan være 418,50 og 539,50 kr?

Hvordan sætter jeg det ind?

y= 418,50x + 25 ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Prisen afhænger øjensynligt af slangelængden, så vi kan skrive P = f(L). L sættes ud af abcissen (den vandrette akse) og P sættes op ad ordinaten (den lodrette akse). Så får vi:

Ligning 1)  418,5 = a*25 + b

Ligning  2) 539,5 = a*50 + b

Når vi løser dette ligningssystem fås a=4,84 og b=297,5, så din funktion hedder så P=4.84*L+297,5 Tegn den op og prøv at se grafisk, hvad for eksempel 30 meter slange svarer til i pris.


Svar #4
27. januar 2009 af dgdg (Slettet)

jamen det er jo ikke det skal jeg . Jeg skal bestemme tallene a & b? og så forklare dem?


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Nå men så har jeg åbenbart misforstået opgaven.


Svar #6
27. januar 2009 af dgdg (Slettet)

Ja det tror jeg også , men jeg kan bare ikke finde ud af den!! ved du hvordan man bestemmer tallene a & b? men tak for din tid.


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. januar 2009 af richterklanen (Slettet)

I ligningen y = ax+b er a prisen pr. meter slange, og b er prisen for vognen:

V.h.a. ligningerne i #3 kan du beregne a og b.


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. januar 2009 af richterklanen (Slettet)

Hvis du i #3 trækker ligning 1) fra Ligning 2) får du: 121 = a*25


Svar #9
27. januar 2009 af dgdg (Slettet)

dvs jeg siger 418,50/25 = 16,47 kr/m ?


Svar #10
27. januar 2009 af dgdg (Slettet)

jeg er virkelig ikke med , beklager . Jeg kan ikke se hvor du for 121 fra?


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. januar 2009 af richterklanen (Slettet)

539,5 = 50a + b

418,5 = 25a + b

(539,5 - 418,5) = (50a + b) - (25a + b)


Svar #12
27. januar 2009 af dgdg (Slettet)

Det kan jeg godt se , men jeg kan ikke se hvad jeg skal bruge de 121 til nu?


Brugbart svar (3)

Svar #13
27. januar 2009 af richterklanen (Slettet)

Vi får: 121 = 25a. Så er a = 121/25 = 4,84. b = 418,5 - 25*4,84 = 297,5.

Altså koster slangen 4,84 kr pr. meter, og vognen uden slange koster 297,5 kr.


Svar #14
27. januar 2009 af dgdg (Slettet)

tak , du er fantastisk!


Brugbart svar (0)

Svar #15
03. november 2010 af Millovic91 (Slettet)

Kan i ikke lige lave mellemregning der hvor i trækker ligning 1 fra ligning 2 ? :)


Skriv et svar til: Haster meget!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.