Matematik

Differentialligning

29. januar 2009 af StudiePortalLogin (Slettet)

Har et problem med en differentialligningsopgave:

Lufttrykket som funktion f af højden x over havovarfladen opfylder ligningen: f´(x) + a . f(x) = 0, hvor tallet a er en konstant. Bestem en frskrift for f, når det oplyses, at lufttrykket ved havoverfladen er 1000, og at det halveres når højden øges med 5,54km.

Ved jeg jeg skal omskrive til f´(x) = -a . f(x) , men har lidt problemer med at finde ud af hvilken type differentialligning der er tale om. Troede det var y´ = k . y, men så har jeg pludselig 2 ukendte konstanter?

Håber der er nogen der kan hjælpe...


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

brug dy/y = -a*x eller 1/y dy = x*dx <=> ln(y) = ½*x2 + C <=> y= så kan du selv fortsætte


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. januar 2009 af mathon

f(x) = e-ax

f '(x) = -a*e-ax = -a*f(x)

eller

f '(x) + a*f(x) = 0


Svar #3
29. januar 2009 af StudiePortalLogin (Slettet)

Har fundet ud af det... Tak :)


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.