Matematik

eksponentiel og potenssammenhæng.

05. februar 2009 af Jensrmb (Slettet)

Hej allesammen

Jeg sidder med et par matematik opgaver. 
Opgaverne lyder følgende:

a) Bestem den eksponentielle sammenhæng der går igennem punkterne (4,471) og (9,1078)
    Jeg har så regnet ud hvad, til det følgende: y = 00,33 · 7,55x

b) udregn y når x = 13

c) udregn x når y = 3000

d) Hvor stor er den procentvise tilvækst til y når x vokser med én?

e) Beregn fordoblingskonstanten

____________________________________________________________________________

opg. b+c ville jeg gerne også lige hører hvordan man gør, i potenssamhæng.
Det kunne være en stor hjælp for mig ..


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. februar 2009 af Youngmann (Slettet)

b) indsæt x = 13 i ligningen og beregn y

c) indsæt y = 3000 i ligningen og isoler x

d) brug formlen (aΔx-1) · 100%

e) Brug formlen for fordoblingskonstanten (du har den i bogen) :) 

Desuden har du en forkert lining. Prøv igen!


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. februar 2009 af peter lind

b) Du beregner 0,33 · 7,5513

c) løs ligningen 3000 =0,33 · 7,55x


Svar #3
05. februar 2009 af Jensrmb (Slettet)

Jeg er ikke helt med ?? ..


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. februar 2009 af Booklover (Slettet)

Hejsa.

Nu er jeg ikke helt stærk i netop eksponentielle udviklinger og potensudviklinger, da jeg kun liiiiige har haft om det...

For det første: Jeg får slet ikke den eksponentielle regression til at være det samme som du... (?) - jeg får det til : y = 8,63 · 1,01^x.

Men jeg tager måske fejl!

b) Du indsætter de 13 på x'ets plads, og dernæst kan du fx benytte solve, til at udregne ligningen :

solve(y = 8,63 · 1,01^13, y)

c) Her skal du derimod bare indsætte de 3000 på y'ets plads, altså: 3000 = 8,63 · 1,01^x. Dernæst kan du igen fx benytte solve til at finde det ukendte x, altså:

solve(3000 = 8,63 · 1,01^x, x) .

d) Her skal du anvende a i regneforskriften y = b * a^x. Du tager fremskrivningsfaktoren - dvs. konstanten a fra regneforskriften (der jo er 1,01) og sætter den i første, dvs. 1,01^1, og siger dernæst :

y = (1,01 - 1) * 100% = funktionsværdiens procentvise vækst.

e) For at beregne fordoblingskonstanten kan du anvende log - hvorved T2 = fordoblingskonstanten for den eksponentielle ligning:

T2 = log(2) / log(a)

Her er a, konstanten i regneforskriften y = b * a^x, og derved vil du kunne indsætte a, altså de 1,01, i formlen:

T2 = log (2) / log (1,01) = fordoblingskonstanten.

 Håber det hjalp. Ellers må du sprøge igen!

Smil M.


Svar #5
05. februar 2009 af Jensrmb (Slettet)

Tuuuusind tusind taak! .. Men jeg forstår ikke dit udtryk solve?? ..


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. februar 2009 af Booklover (Slettet)

Helt ok. Har du en Tnspire lommeregner??


Brugbart svar (1)

Svar #7
05. februar 2009 af Youngmann (Slettet)

#4

b) Du skal da ikke solve y, når du kender x - det er forkert.

#0

Din ligning er heller ikke rigtig. Min psyko lommeregner siger: y = 242,9 · 1,1801x


Svar #8
05. februar 2009 af Jensrmb (Slettet)

Nej, desværre ..


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. februar 2009 af Youngmann (Slettet)

#8

Uddyb please? :)


Svar #10
05. februar 2009 af Jensrmb (Slettet)

Ah, jeg er lost !


Brugbart svar (0)

Svar #11
05. februar 2009 af Booklover (Slettet)

Youngmann: ... det er vist bare hvad jeg har lært (!) Men du har sikkert ret (...)  - ønsker bare at hjælpe så godt det nu er muligt!

Jensrmb: I så fald kan du bare udregne ligningen (uanset hvilken ligning det nu er der er den rigtige!) trin for trin. Hvis vi stadig anvender min vil du kunne udregne ligningen ved at isolere x i ligningen.


Svar #12
05. februar 2009 af Jensrmb (Slettet)

Booklover: Jeg kan ikke rigtig regne den, da jeg ikke ved hvad solve er ..


Brugbart svar (2)

Svar #13
05. februar 2009 af Dynin (Slettet)

#0 Du regner således: y=bax med

(I) 1078=ba9

(II) 471=ba4

....

(I) / (II): 1078/471=a9-4=a5 ⇒ a=5√(1078/471)≈1,81

Indsat i (II): 471=b*1,814 ⇒ b=471/1,814≈242,85


Svar #14
05. februar 2009 af Jensrmb (Slettet)

c) udregn x når y = 3000

^

De andre kan jeg nogenlunde ..


Brugbart svar (1)

Svar #15
05. februar 2009 af Youngmann (Slettet)

#0

b) y = 242,9 · 1,1801x     =     y = 242,9 · 1,180113         ??

c) y = 242,9 · 1,1801x     =     3000 = 242,9 · 1,1801x        =   (log(3000/242,9))/(log(1,1801))     =    ??

d)  (aΔx-1) · 100%      =      (1,18011-1) · 100%    =   ??

e) (log(2))/(log(a))     =    (log(2))/(log(1,1801))     =   ??


Brugbart svar (0)

Svar #16
05. februar 2009 af Booklover (Slettet)

Jensrmb: Som jeg før påpegede: - når du nu ikke har solve skal du udregne den som en almindelig ligning med at 'omkrokere' informationerne på hver sin side af lighedstegnet ..


Brugbart svar (0)

Svar #17
05. februar 2009 af Booklover (Slettet)

Mener det er fuldkommen som Youngmann påpeger ... har bare fået en anden regneforskrift ... - sikkert min mystiske lommeregner ! ;)


Brugbart svar (0)

Svar #18
05. februar 2009 af Youngmann (Slettet)

#17

Så er vi da enige! ;)


Brugbart svar (0)

Svar #19
05. februar 2009 af Booklover (Slettet)

OG! Forresten Youngmann!!: Når man anvender din metode med log i opgave c) giver resultatet efter min lommeregner: 15,1795. Når jeg anvender solve(3000 = 242,9 · 1,1801x, x) er resultatet også 15,1795. Så efter min lommeregner kan man altså godt bruge solve! ... (?)


Brugbart svar (1)

Svar #20
05. februar 2009 af Youngmann (Slettet)

#19

Det var i opgave b, jeg henviste.

I c'eren kan du selvfølgelig godt solve - kein Problem :) 


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.