Kemi

Reaktionshastighed

10. februar 2009 af svendsensmand (Slettet)

Jeg har fået denne opgave for som jeg har vedhæftet.

Jeg har lavet spørgsmål a ) og fundet ud af at det er en første ordensreaktion,

men hvordan laver jeg b) og finder reaktionshastigheden til tiden 60 miniutter?

jeg ved at formlen for hastighedsudtrykket = v = k * [A], men hvad så?

Vedhæftet fil: hh.jpg

Brugbart svar (2)

Svar #1
10. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Det er nok det, du skal bruge skemaet til, jeg ved ikke meget om kemi, men betyder tallene i 2. kolonne ikke antal gram pr. mol, eller, hvordan skal det læses? Så er hastigheden v([A]). Så skal du starte med at finde konstanten k ved at sætte værdier ind i formlen ([A],v). Men det er et gæt fra min side, for jeg beskæftiger mig ikke med kemi.


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. februar 2009 af dnadan (Slettet)

b) Bestem koncentrationen af Eugenol til t=60 min, herefter kendes hastighedskonstanten k, koncentrationen af eugenol. Indsæt dette i:

v = k * [A]


Svar #3
10. februar 2009 af svendsensmand (Slettet)

Hvordan bestemmer man koncentrationen af eugenol til t=60min? og hvordan ved man hvad der er hastighedskonstanten?


Svar #4
10. februar 2009 af svendsensmand (Slettet)

-( ((0.877))/(60) ) = - 0.014617...

er det så koncentrationen?


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. februar 2009 af dnadan (Slettet)

Regression på lommeregneren er vejen frem.

v=k*[A] (1)

giver:

[A]t=[A]0*e-kt, hvor k er den samme konstant i (1), og som du nærmest fandt under første del opgave(hvor du skulle vise vha. logaritmisk papir, at der er tale om en første ordens reaktion - hældningen på den rette linje er nemlig netop -k!)

Herefter indsættes 60 min, hvorefter koncentrationen er kendt. 


Svar #6
11. februar 2009 af svendsensmand (Slettet)

jeg fik forskriften :0.118417 - 0. 051624x

er det den jeg skal bruge, forstår det ikke helt..

så er det 0.118416 som koncentration, og 0.051624 som konstant?

og hvordan skal man sætte det ind?


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. februar 2009 af mathon

uddybning af #5
foranlediget af #6

[A]t = [A]o*e-kt                                     som logaritmeret giver

ln[A]t = -kt + ln[A]o                               og omskrevet giver

ln(10)*log[A]t = -kt + ln(10)*log[A]o         og dermed

log[A]t = -k1t + log[A]o                           med k1 = k/ln(10)

ved enkeltkogaritmisk indtegning får du en ret linje

                                                Y = -A*t + B

hvor
Y = log[A]t
A = k1 = k/ln(10)
B = log[A]o
 


Svar #8
11. februar 2009 af svendsensmand (Slettet)

v = (-A*t *)* Y?


Svar #9
11. februar 2009 af svendsensmand (Slettet)

0.118417 - 0. 051624x

skal man så solve x? og så har man koncentrationen.. ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. februar 2009 af dnadan (Slettet)

Nej

k=0. 051624 indsæt i

[A]t = [A]o*e-kt  , hvor A0 er din startkoncentration

Egentligt kan du også indsætte t=60 i din forskrift, hvorved du nu får lnA, opløft nu i e, hvorved A kendes.


Svar #11
11. februar 2009 af svendsensmand (Slettet)

altså så jeg indsætter 60 som "x"? :

0.118417 - 0. 051624* (60)


Svar #12
11. februar 2009 af svendsensmand (Slettet)

og så siger du jeg skal opløfte resultatet i e, dvs -2.97902^e... det giver da ikke nogen mening.. ?


Svar #13
11. februar 2009 af svendsensmand (Slettet)

ellers så bliver det 0.118417 * e ^ -0.051624,

men jeg forstår ikke hvad e er..


Brugbart svar (0)

Svar #14
11. februar 2009 af dnadan (Slettet)

e er eulers tal(e=2,71........) og jeg mente, nu også e^ln(A)=A


Svar #15
11. februar 2009 af svendsensmand (Slettet)

Jeg har fundet ud af det , tak for hjælpen :)


Svar #16
11. februar 2009 af svendsensmand (Slettet)

jeg har fået resultatet - 0.002625mol/min

så får jeg til opgave at beregne:

Et tilsvarende eksperiment blev udført ved 134 °C. I dette tilfælde blev 7.0 % af eugenolen omdannet på 20 minutter.
c) Beregn reaktionens aktiveringsenergi.
 

skal jeg så bruge formlen: k= ko * e^(Ea / R*t)
men hvad så med 7% ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #17
25. august 2010 af NK2010 (Slettet)

ja hvad med de 7 %?


Skriv et svar til: Reaktionshastighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.