Fysik

Lysets fart

25. februar 2009 af sdelight (Slettet)

Jeg har lidt problemer med denne opgave, håber nogen vil hjælpe.

Opgaven lyder:

Ole Rømer angav som resultat på en af sine målinger på Jupiters måner, at forsinkelsen svarer til, at lyset bruger 22 minutter om at krydse en diameter i Jordens bane.

1. Hvilken værdi giver det for lysets fart, hvis Jordens baneradius er 1,50*1011m?

Selv om denne værdi for lysets fart afviger en del fra den nu accepterede værdi, betegner Ole Rømers måling et afgørende videnskabeligt gennembrud.

2. Hvor lang tid bruger lyset faktisk på at krydse en diameter i Jordens bane om solen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. februar 2009 af Jerslev

#0: Noget bud selv?

- - -

mvh

Jerslev


Svar #2
25. februar 2009 af sdelight (Slettet)

Jeg har simpelthen siddet de sidste to timer med de her to opgaver, og jeg kan simpelthen ikke finde frem til en løsning.. Det er de sidste to jeg mangler til min aflevering og er bare helt lost..


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. februar 2009 af Jerslev

#2: Hastighed er strækning divideret med tid. Du får givet både strækning og tid i din opgave her.

- - -

mvh

Jerslev


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. februar 2009 af mathon

1.
v = (1,50*1011 m)/(11*60 s) = 2,27273*108 m/s


Svar #5
25. februar 2009 af sdelight (Slettet)

Hvor får du 11*60 s fra ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. februar 2009 af Jerslev

#5: Halvdelen af den tid lyset bruger på at passere en diameter er den tid det tager at passere en radius.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #7
25. februar 2009 af sdelight (Slettet)

Hvad så med spørgsmål to, hvordan laver jeg den?


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. februar 2009 af Jerslev

#7: Igen er hastighed strækning pr. tid. I denne opgave skal du blot beregne tiden:

c = s/t <=> t = s/c, hvor s er strækningen og c er lysets (reelle) hastighed.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #9
25. februar 2009 af sdelight (Slettet)

t = 1,50*1011m/3*108 = 0,5055 m/s

er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. februar 2009 af Jerslev

#9: Den kan du vist godt selv svare på...

- - -

mvh

Jerslev


Svar #11
25. februar 2009 af sdelight (Slettet)

Jeg synes ikk det ser rigtigt ud, derfor spørger jeg?


Brugbart svar (0)

Svar #12
25. februar 2009 af mathon

svaret skal naturligvis ligge i nærheden af 11 minutter
dvs.
ca. 660 s
...............
 

t = (1,50*1011 m)/(2,99792*108 m/s) = 500,346 s = (500,346/60) min = 8,34 min


Svar #13
25. februar 2009 af sdelight (Slettet)

okay, tak for hjælpen..


Skriv et svar til: Lysets fart

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.