LaTeX

Maple i LaTeX

26. februar 2009 af Roger Moore (Slettet)

Jeg skal have indført et maple plot i et LaTeX dokument. Jeg skriver flg. efter preamle

\begin{document}
\begin{center}
\maketitle
\end{center}
\noindent

\begin{opg}
Der er givet en delmængde S af planen $\setR^{2}$ ved at S består af de punkter (x,y) i $\setR^{2}$ som tilfredsstiler alle nedenstående 3 uligheder.

\begin{align*}
-y+1 &\leq 0 \\
y^2+2y-21x+18 &\leq 0 \\
x^2+y^2+4x-2y-20 &\leq 0
\end{align*}

\begin{delopg}
Bestem koordinaterne til de punkter i S, hvor der gælder lighedstegn i mindst to af ulighederne, og lav en skitse af S.

\begin{solution}
Jeg har her, i Maple, tegnet de 3 uligheder ind i samme plot.

\begin{figure}
\centering
\includegraphics[width=0.6\textwidth]{plot.pdf}
\caption{Plot af de tre uligheder }\label{fig:figurlabel}
\end{figure}

De punkter hvor der gælder lighedstegn i mindst to af ulighederne, må nødvendigvis være der hvor minds to af ulighedernes grafer skærer hinanden. Fra plottet fås de punkter hvor der gælder lighedstegn i mindst to af ulighederne til at være (1,1), (3,1) og (2,4).
\end{solution}
\end{delopg}
\end{opg}

Men jeg får et output hvor plottet dukker op helt forkert. Over det jeg har skrevet med \maketitle kommandoen også. Hvad gør jeg forkert?


Brugbart svar (2)

Svar #1
26. februar 2009 af daleif (Slettet)

\begin{figure}[htbp]

som standard er >h<, i.e. >her omkring< ikke med, hvis du ikke specificerer den. Det kan ændres globalt.

Desuden skal man huske at floats ofte ikke indsætes der hvor man har indsat dem i koden, de flyder rundt og indsættes der hvor der bedst plads, således at man udnytter papiret bedre.

Det er en god ide at man lærer at skrive sin tekst således at man ikke skriver "på figuren herunder ses...", skriv i stedet noget lignende "På figur~\ref{fig:figurlabel} ses" så er det ligegyldgt hvor figuren ender op.


Brugbart svar (2)

Svar #2
02. marts 2009 af µQuantum (Slettet)

Hvis du skal gøre det helt let kan du jo lave et print screen og gemme det som en jpeg fil som du så smider ind i LaTeX. Det er sådan jeg har gjort det, det syntes jeg var lettest ;o)


Brugbart svar (2)

Svar #3
31. marts 2012 af xelion (Slettet)

Jeg anvender kommandoen;

 

\begin{figure}[!h]\centering

\include{<dit plot>}

\end{figure}

 

!h betyder, at du får din figur PRÆCIS dér, hvor kommandoen eksekveres i dokumentet. \centering giver sig selv;)


Brugbart svar (2)

Svar #4
03. april 2012 af daleif (Slettet)

Nej, !h betyder IKKE at den kommer der hvor du indsætter den. Det er en almindelig misforståelse.


Brugbart svar (2)

Svar #5
04. april 2012 af xelion (Slettet)

#4


Nej, !h betyder IKKE at den kommer der hvor du indsætter den. Det er en almindelig misforståelse.

 

Hvad ævler du om daleif??? Du kan jo prøve at udføre kommandoen!


Brugbart svar (3)

Svar #6
04. april 2012 af daleif (Slettet)

Og du kunne starte med at tjekke op på hvad det er du skriver om (se f.eks. den generelle forklaring i memoir manualen (forklaringen er generel for hele LaTeX), dele af den er også gengivet i min LaTeXbog). Ellers kan du prøve dette eksempel:

\documentclass[a4paper]{memoir}
\usepackage{lipsum}
\begin{document}

\lipsum[1-4]
Sidste foer
\begin{figure}[!h]
  \centering
  \rule{5cm}{5cm}
\end{figure}
foerste efter
\lipsum[1-4]

\end{document}
 

Hvis !h skulle indsættes præcis der hvor kommandoen er, skulle LaTeX have efterladt hul i teksten.

! betyder bare at der er ville LaTeX indstillinger der ikke tages i betragtning når figuren placeres.

Dui vil også kunne se i loggen at der står '!h' specifier changed to '!ht' da den ikke kunne være på siden. Så i dette tilfælde er denne float placeret som var det '!t'

Hvis du i stedet anvender \rule{5cm}{19.5cm} vil du se hvorfor ! kun bør bruges i specielle tilfælde. Pga '!' efterlades der kun to liniers tekst på siden, resten er float. Dette er ikke videre pænt. Det ville være bedre med en side kun med floaten. Men fordi du kun har angivet '!h' (i.e. '!ht') kommer dette ikke på tale.

Det anbefales derfor at man ALTID sørger for at angive mindst 'htp' som specifier. Hvis man synes det er pænt så kan man også tilføje 'b' (så kan floats komme nederst på en side, ikke alle som synes dette er pænt).

Problemt med standard indstillingen i LaTeX er at \begin{figure}, dvs. uden specifiers er det samme som \begin{figure}[tbp], dvs. igen her.

Memoir klassen har en makro til at pille ved denne standard indstilling. I andre klasser skal man pille ved en makro med @ i navnet for at ændre på indstillingen.

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #7
04. april 2012 af xelion (Slettet)

@daleif;

Jeg forstår godt din pointe.

Jeg har netop slået op i "The Not So Short Introduction To LaTeXe_2e" side 50 og fundet, at det du siger mht. kommandoen i sin forstand egentlig er rigtigt nok.

Manualen forklarer dog at <placement specifieren> på \begin{figure} environmentet som udgangspunkt ved manglende angivelse antager værdierne \begin{figure}[hbp];

hvor;

'h' = here

'b' = bottom

'p' = floatpage

Når [!] bruges i specifieren betyder det blot at LaTeX vil forsøge at tvinge figuren til at fremkomme 'her', og hvis dette ikke er muligt vil den forsøge at tvinge grafikken frem i 'bunden' af siden.

Min erfaring er, at bruge [!h] i placement specifieren hvér gang jeg indsætter en figur. Sommetider benytter jeg det også sammen med minipage-environmentet. Når jeg konsekvent gør det opstår der aldrig problemer med mine figurer, heller ikke i større fremstilinger.

Jeg takker alligevel for dit uddybende svar ;) Ellers havde jeg sikkert aldrig slået det op! Har du eventuelt et link til din LaTeX-manual? Kunne være rart at have en dansk reference;)

MVH jesper


Brugbart svar (3)

Svar #8
04. april 2012 af daleif (Slettet)

Google mit navn og latexbog, man må ikke reklamere på sitet. Jeg vil også anbefale at du undgår Not So Short, der er rigtigt mange dårlige råd i den bog.

Jeg tror bare at du har været heldig. Jeg vil generelt anbefale brugen af [htp] og så evt. tilføje et '!' når det er nødvendigt. Som mit eksempel viser er det ikke et et videre godt generelt råd at give f.eks. nybegyndere at de altid skal anvende '!'. At få dem til at anvende [htp] i stedet for [h] eller slet ingen ting, vil være et skridt i den rigtige retning.

Citat:

"Når [!] bruges i specifieren betyder det blot at LaTeX vil forsøge at tvinge figuren til at fremkomme 'her', og hvis dette ikke er muligt vil den forsøge at tvinge grafikken frem i 'bunden' af siden."

Det er heller ikke korrekt. Som jeg nævnte er der forskellige settings i LaTeX i forbindelse med floats, \topfraction, \textfraction, \bottomfraction, \floatpagefraction (sidste er irrelevant i denne forbindelse).

'!' betyder bare at disse ignoreres i denne forbindelse, f.eks. at der må være mindre end \textfraction % tekst på en side. Men det gør ikke noget i forbindelse med placeringen som sådan. (Kilde: The LaTeX Companion 2nd edition, afsnit 6.1 og 6.2), det er korrekt at den kan placere større floats 'her' end [h] tillader, men som mit eksempel viser, er dette ikke noget man bør gøre generelt.

Derfor brug '!' når der er brug for det, og lad være i det daglige.

(må hellere tilføje denne diskussion til min bog)

 

 

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #9
04. april 2012 af xelion (Slettet)

Nice bog Lars! Glæder mig til at læse lidt i den;)

peace out


Skriv et svar til: Maple i LaTeX

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.