Matematik

Differentialligning

12. marts 2009 af Maggeboy (Slettet)

 Hey, nogen der kan hjælpe med følgende opgave:

I en model for sammenhængen mellem længde og alder for atlantiske havkatte antages, at en havkats længde L(målt i cm) som funktion af dens alder t (målt i år) er en løsning til differentialligningen:

dL/dt=0,619*e^(-0,22t)*L

I moddel antages, at en 10 år gammel atlantisk havkat er 72 cm lang:

a. Bestem en forskrift for L(t)


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. marts 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Sæt (L,t) ind i ligningen


Svar #2
12. marts 2009 af Maggeboy (Slettet)

 Men når de (72;10) sættes ind får vi jo bare tallet 4,93828 og vel ikke forskriften for L(t)?


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. marts 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Ja du får dL/dt = 4,938 <=> dL = 4,938*dt <=> L(t) = 4,938*t +k. Det er forskriften.


Svar #4
12. marts 2009 af Maggeboy (Slettet)

 Hvad så når man vha. modellen skal bestemme længden af en 16 år gammel havkat og bestemme hvor gammen havkatten er når den er 40 cm lang?

På forhånd tusinde tak for hjælpen!!


Brugbart svar (1)

Svar #5
12. marts 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Tag et målebånd. Hvor har du din havkat?

Nå det var nu en spøg. Ja da L(0)=0 (den er jo ikke født endnu), så er k=0, derfor er forskriften L(t)=4,938*t, så L(16)=4.938*16=79cm, men nu kan den jo nok ikke blive 10 meler lang, så funktionen må gælde indenfor visse grænser, altså indtil den ikke vokser mere. Det må fremgå af opgaven.


Svar #6
12. marts 2009 af Maggeboy (Slettet)

Ahaha, ja hvis bare det havde været så let :D

Men, tusinde tak.. Regner med det godt kan passe med de 79 cm da de tidligere i opgaven har angivet at en havkat på 10 år vil være 72 cm lang.

Hav en fortsat god torsdag 


Brugbart svar (1)

Svar #7
22. maj 2010 af Alexion (Slettet)

 og det svar holder jo af gode grunde ikke:

For i denne ligning antages det at længdeændringen pr. tids inkrementering er konstant. 

Dette er ikke tilfældet og fejlen kan hurtigt findes, hvis man prøver at finde længden af havkatten som 10 årig:

L(10)=4,938*10=49,38

Hvilket passer meget dårligt med de 72 cm der arbejdes ud fra i opgaven.


Brugbart svar (1)

Svar #8
24. maj 2010 af Quantum (Slettet)

Er der nogen der vil hjælpe mig under mine to indlæg "Eksamensopgave" og "vanskelig opgave". Please


Brugbart svar (1)

Svar #9
08. oktober 2012 af enig (Slettet)

Da du kan se at funktionen for L(t) er en linære funktion, så finder du konstanten således:

c=y1-a*x1
c=72-4.93828*10 
c=22.6172


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.