Geografi

Klimaogave - nogen der vil læse?

17. marts 2009 af poppen (Slettet)

 Hej,

Jeg er igang med en klimaopgave og et spørgsmål lyder sådan:

"Danmark ligger i en lavtrykszone. Hvordan dannes dette lavtryk, og hvordan udvikler det sig?"

Her er jeg gået igang med at svare på spørgsmålet, er dog ikke helt færdig.. men kunne godt tænke mig at nogen lige læste det igennem for at se om jeg har fat i det rigtige.. :

Atmosfæren, som består af en række forskellige lag af luft, kan i dens opbygning sammenlignes med de skaller et løg består af. Disse forskellige lag også kaldet sfære har forskellige egenskaber med hensyn til temperatur og sammensætning af luftarter.
Den atmosfæriske luft består af 78 % kvælstof (N2), 21 % ilt (O2), 0,93 % argon (Ar) og 0,03 % kuldioxid (CO2). De øvrige luftarter inklusiv vanddamp udgør altså langt under 1 %. Dette blan-dingsforhold mellem atmosfærens luftarter er næsten konstant bortset fra vanddamp, som findes i varierende mængder afhængigt af temperatur og fordampning.
Troposfæren, som er den nederste del af atmosfæren, kan karakteriseres ved at temperaturen falder jævnt opefter, det vil sige med højden, med cirka 0,65° pr. 100 m. Derudover kan troposfæ-ren karakteriseres ved at det er her vejret udspiller sig og at 99 % af atmosfærens vanddamp findes i denne sfære. Mens temperaturen falder med højden i troposfæren, sker det modsatte i stratosfæren. I stratosfæren, som er den del af atmosfæren, der ligger over tropopausen, stiger temperaturen nemlig med højden. Derudover indeholder stratosfæren ozon. Ozon danner det såkaldte ozonlag, som beskytter os mod solens farlige ultraviolette stråler.
Grunden til at temperaturen falder med højden i troposfæren, mens den stiger med højden i stra-tosfæren er fordi at luften i troposfæren er meget ustabil og fordi luften i stratosfæren er meget sta-bil. Ustabil luft er luft med lodrette luftstrømninger. Her aftager temperaturen hurtigt opefter. Stabil luft er luft uden lodrette luftstrømninger. Den forekommer som sagt når temperaturen stiger med højden, men kan også forekomme når temperaturen aftager langsomt med højden.
Atmosfæren fastholdes til Jorden af tyngdekraften og det medfører at atmosfærens luft udøver et lodret tryk mod Jordens overflade. Dette tryk kaldes luftens tryk og er vægten af den luftsøjle, der findes over et bestemt sted ved Jordoverfladen eller højere oppe. Luftens tryk kan variere fra sted til sted idet der er variationer i luftens massefylde på grund af forskelle i temperatur og fugtighedsindhold. Derudover kan der opstå ændringer i luftens tryk på grund af de ovennævnte lodrette luftstrømninger.
Lufttrykket kan måles med et barometer. Her angives luftrykket i millimeter kviksølv. Men i dag foretrækker meteorologerne at anvende måleenheden millibar (mb) eller hektoPascal, idet det er nemmere at omregne til andre fysiske enheder. Lufttrykket er cirka 1 kg pr. cm² ved Jordoverfladen, men trykket varierer jo med luftmolekylernes tæthed. Det vil sige at jo tættere luftmolekylerne lig-ger, jo større er vægten og dermed luftens tryk. Som jeg har nævnt så varierer luftens tryk på grund af temperatur og det vil sige at jo koldere luften er, jo tættere ligger molekylerne og dermed er luftrykket større.
 

Håber på svar:D


Svar #1
17. marts 2009 af poppen (Slettet)

er der ikke nogen?:D


Brugbart svar (2)

Svar #2
19. marts 2009 af Svingtur (Slettet)

Hm... Det virker rigtig fint det hele, men den tekst, du har skrevet, er vel ikke bare en besvarelse af det med Danmark og lavtrykszonen?

Du svarer nemlig ikke så meget på lige præcis det spørgsmål :)

Der er et termisk lavtryk ved ækvator, altså ITK som rykker sig lidt nord og sydpå alt efter årstiden. Pga. det termiske lavtryk, dannes der dynamiske højtryk nord og syd for ITK. Samtidig er der termiske højtryk ved polerne. I mellem højtryksområderne skabes der så dynamiske lavtryk, og det er i sådan et område, Danmark ligger.

Du kommer lidt ind på det i sidste del af teksten ovenover, men jeg ville lægge meget mere vægt på lufttrykkene og især de globale vindsystemer - hvis du kan referere til eller tage udgangspunkt i en figur over de globale vindsystemer, kunne det være rigtig godt.


Skriv et svar til: Klimaogave - nogen der vil læse?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.