Matematik

Forskrift for parabel

23. marts 2009 af bravery2008 (Slettet)

Jeg skal bestemme forskriften for en parabel ud fra en graf. Det eneste jeg kender er 3 punkter A(0,175), B(250,240) og C(500,175)
Parablen skærer altså ikke x-aksen, og jeg kender derfor ikke rødderne. Hvad skal jeg stille op? Nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. marts 2009 af Daniel TA (Slettet)

 Opskrive 3 ligninger med tre ubekendte. Men du kan hurtigt finde ud af hvad c er, da det er punktet hvor den skærer y-aksen.


Svar #2
23. marts 2009 af bravery2008 (Slettet)

Hmm. Det giver ikke helt mening for mig :(


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. marts 2009 af richterklanen (Slettet)

Da parablen skærer y-aksen i 175, har den ligningen y = ax2 + bx + 175 eller y - 175 = ax2 + bx. Du ved, at hvis x = 500, så er y = 175, og hvis x = 250, så er y = 240. Dvs.

175 - 175 = 5002*a + 500b   og   240 - 175 = 2502*a + 250b, hvoraf

5002*a + 500b = 0   og   2502*a + 250b = 65

Du skal nu løse de to ligninger med to ubekendte (a og b). Du kan f.eks. finde b udtrykt ved a af den første ligning og så indsætte dette b i den anden ligning.


Svar #4
23. marts 2009 af bravery2008 (Slettet)

Kan det passe b=500a? Eller er jeg fuldstændig gal på den?


Skriv et svar til: Forskrift for parabel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.