Matematik

Tredjegradspolynomium.

24. marts 2009 af hejmeddigkajj (Slettet)

Hej.

Jeg har fået stillet en opgave, hvor jeg skal bestemme tallene b, c og d.

Jeg ved at f(0) = -9, og at grafen for f har vandrette tangenter for x = -2 og x = 0.

Jeg har selv kommet frem til, at da c er skæringen med y-aksen (eller er det kun i 2. grads polynomier?), er c = -9, da f(0) = -9. Er det rigtigt, eller er det d, der er skæring med y-aksen??

og nogle der har et hint til hvordan jeg finder de andre tal?

På forhånd tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. marts 2009 af Daniel TA (Slettet)

 Det er d der er skæring med y-aksen, da et tredjegradspolynomium ser sådan her ud: f(x)=ax^3+bx^2+cx+d. Derfor bliver f(0)=d


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. marts 2009 af NejTilSvampe

du ved at f har vandrette tangenter for x=-2 og x=0 så i de punkter må du ha'  max/min punkter.


Svar #3
24. marts 2009 af hejmeddigkajj (Slettet)

Ja, men max og minimum kan jeg vel ikke bruge til at finde b og c?


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. marts 2009 af Daniel TA (Slettet)

 #0 Differentiere dit tredjegradspoly. og sæt lig 0. Så har du to ligninger, for du ved at f'(x)=0 for x=-2 eller x=0


Svar #5
24. marts 2009 af hejmeddigkajj (Slettet)

Okay, det har jeg gjort nu.

Jeg får f ' (x) = 3x2

f ' (-2) = 12

f ' (0) = 0

Men hvad kan jeg bruge det til? :s

(jeg håber ikke, jeg er til for meget besvær..)


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. marts 2009 af mathon

opsamling:
ud fra opgaveteksten synes du at kende a
f(x) = y = ax3 + bx2 + cx - 9

f '(x) = 3ax2 + 2bx + c
 

f '(-2) = 3a(-2)2 + 2b*(-2) + c = 0

f '(0) = 3a(0)2 + 2b*(0) + c = 0


Svar #7
24. marts 2009 af hejmeddigkajj (Slettet)

Okay.

Men man kan vel ikke løse ligningen, når der er to ubekendte?


Skriv et svar til: Tredjegradspolynomium.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.