Matematik

Bevis?

12. april 2009 af Williamsun (Slettet)

Lad n være større end eller lig med 2.

Bevis at følgende ikke er et heltal:

1 - (1/2) + (1/3) - ... +/- (1/n)


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Du kan skrive det som |∑(-1)-n*(1/n)|, og så kan du undersøge om denne sum har en grænseværdi for n gående mod uendelig.


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. april 2009 af Daniel TA (Slettet)

 #1 Jeg kan ikke finde nogen grænseværdi på den række. Jeg har aldrig været særlig god til rækker, så jeg har dog kun prøvet med lommeregner, og den giver ikke et svar jeg kan bruge (blot en ny række, som heller ikke kan laves om på)


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Se vedhæftede fil. Summen kan omskrives til en brøk med den viste grænseværdi.

Vedhæftet fil:grænseværdi.doc

Brugbart svar (0)

Svar #4
13. april 2009 af kieslich (Slettet)

Grænseværdien er ln(2), men var det det som der blev spurgt om?


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. april 2009 af kieslich (Slettet)

+1/3-1/4+.....    må altid være positivt da 1/n > 1/(n+1)  så 1-1/2+1/3....   > 1/2.

-1/4 + 1/5-...   må altid være negativt da .....     så 1-1/2+1/3- 1/4....    < 1-1/2+1/3  = 5/6

Og da der ikke findes heltal mellem 1/2 0g 5/6 kan summen ikke være et heltal for nogen værdier af n.


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Ja det kan jeg godt se, men vi kan vel også skrive ln(x) som en sum, det var det jeg ledte efter. Kan bare ikke huske hvilken, men udgangspunktet må vel være ex=∑(et eller andet).


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Så fandt jeg den Kieslich, det var formlen her, jeg ikke kunne huske  ln(1+x)=x-(1/2)x2+(1/3)x3..., og med x=1 fås ln(2) ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

#4 der blev egentlig ikke spurgt om noget, vi skulle blot bevise, at det ikke var et helt tal, så mit bevis må så være tilstrækkelig.


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. april 2009 af kieslich (Slettet)

#8 Ikke helt enig, Erik. Du har vist at grænseværdien af partialsummerne ikke er et heltal. Vi skulle vise, at ingen af partialsummerne kunne være et heltal, så jeg må påstå at mit bevis #5 er det eneste fyldestgørende :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
14. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

#9, også ligemeget Kieslich, det skal vi ikke skændes om, jeg opfattede det som en sum, der ikke kunne være et helt tal og ikke som partialsummer, det står der ikke noget om, så summen 1 - (1/2) + (1/3) - ... +/- (1/n)=|∑(-1)-n*(1/n)|=ln(2) er ikke et helt tal. Det vil jeg mene er bevis nok. Jeg kan selvfølgelig godt se logikken i dit bevis, men jeg mener, at det er at skyde gråspurve med kanoner. Hvad siger du Lind (eller en anden matematiker), hvis I ser det her? Og hvilke argumenter kan fremføres?


Brugbart svar (2)

Svar #11
14. april 2009 af Dynin (Slettet)

#10 det er ikke helt nok at vise at rækken er konvergent … ja, ud fra rækkens konvergens er det klart at når n er stor nok vil summen ligge tæt på ln(2) og dermed ikke være heltallig, men hvad med n’er der ikke er ”store nok”; de kunne jo godt give heltallige summer (det er jo en alternerende sum). Her er det nok at vise at 1>1-1/2+1/3-…+(-1)n+1/n som holder for n>1.


Kieslich's bevis (#5) er lidt fiksere IMHO ... Men #0 kan vel vises lidt lettere og mere forståeligt ved bare at sætte parenteserne lidt fikst …
1-1/2+1/3-1/4+1/5…=1-(1/2-1/3)-(1/4-1/5)…<1 og
1-1/2+1/3-1/4+1/5…=(1-1/2)+(1/3-1/4)+…>0
dvs. den alternerende sum ligger effektivt mellem 0 og 1 når n>1 …
 


Brugbart svar (0)

Svar #12
14. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

#11 Tak, ja det er jo rigtigt nok, når n ikke er stor nok, men det gik jeg ud fra var en selvfølge. Desuden tror jeg, at læreren netop har valgt det ud fra sit kendskab til ln(1+ x) som en sum.


Skriv et svar til: Bevis?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.