Idræt

Vo2 Max

22. april 2009 af DerAlte (Slettet)

 Hey folks.

Skal lave en idræts aflevering, og der er et spørgsmål der hedder "Hvad er forskellen mellem vo2 max, og kondital?" 

Hjælp for satan da!


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. april 2009 af chsor4 (Slettet)

 VO2 max handler rent om den maksimale iltoptagelse, altså hvor meget ilt blodet kan indeholde, og hvor hurtigt det flytter sig fra lungerne, til blodet, og ud i musklerne.

Konditallet handler om hvor god en kondi man har, sjovt nok. Men der har ens muskeltype, træning, kost og iltoptagelse indflydelse. Så kondital er mere bredt dækkende.


Svar #2
23. april 2009 af DerAlte (Slettet)

 Fedt tak!


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. maj 2009 af marc.mtk (Slettet)

Faktisk er der en endnu nemmere sammenhæng. Konditallet er nemlig VO2max/Kg kropsvægt :)

Derudover er jeg helt enig i chsor4's indlæg.


Brugbart svar (1)

Svar #4
07. juni 2009 af djernes87 (Slettet)

Jeg er kun delvist enig med #1.

Konditallet er en meget diffus og uholdbar udtryksform, og man har beregnet en ca. usikkerhed på konditallet til ca. 12%, hvilket vil sige den ikke siger hvor god kondi man er i, men ja den giver måske en meget usikkert prej herom. Det er korrekt at muskefibertype, trænning, kost og iltoptagelse har indflydelse på hvor godt et kondital man har, men direkte er det kun VO2max og vægt der har indflydelse på konditallet, de andre har så indirekte indflydelse på disse to størrelser, vil de fleste nok påstå :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. november 2015 af MathiasNordberg (Slettet)

Må hellere lige give et korrekt svar på denne tråd inden det stikker helt af (hvis andre skulle søge på google og finde link hertil, og tro at dette er det korrekte svar) ps. er godt klar over at dette indlæg er over 6 år gammelt, men jeg er da stødt på det, så det gør andre muligvis også :)

VOmaks er et mål for volumen af den mængde ilt, som kroppen kan optage gennem ved indånding af den atmosfæriske luft. Her får vi et tal, som typisk vil ligge på mellem 2 og 4 liter i minuttet for normale mennesker, hvor elitesportsudøvere som marathonløbere og cykelryttere ofte kan have en VO2 maks på op til 6 L O2/min.
Der kan være mange faktorer, som spiller ind på iltoptagelsen (muskelfibertype, mængde af mitokondrier, oxidative enzymer, større plasmavolumen mm.), som jeg ikke vil beskrive yderligere, men stor del af årsagen skyldes hjertets evne til at pumpe blod rundt i kroppen, hvilken forbedres ved (aerob) træning.

Kondital er defineret som den mængde ilt, som kan optages af kroppen per kilo kropsvægt. Kondital er altså det samme som VO2 maks, men tager blot højde for en persons kropsvægt.
Har en person på 65 kilo en VO2 maks på 3 liter eller 3.000 mL O2 i minutter, så vil personen have et kondital på 3.000 ml O2/min/ 65 kg = 46 mL O2/min/kg, altså et kondital på 46
På den måde kan man til husbehov sammenligne hvor god en kondition man er i med andre personer ved at kigge på sit kondital, og ikke ens VO2 maks. En utrænet mand på 2 meter og 100 kg og en trænet kvinde på 150 cm og 50 kg kan altså have en VO2 maks på 3.000 mL O2/min, men manden vil have et kondital på 30 og kvinden et kondital på 60.
 

Håber dette kan give et overordnet indblik


Skriv et svar til: Vo2 Max

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.