Matematik

Faktorisering af polynomier

29. april 2009 af maya983 (Slettet)

Jeg har lidt svært ved at forstå, hvordan man faktoriserer et polynomium.

Er der noget, man kan sige generelt om det? Nogen, der sådan overordnet kan forklare hvad det vil sige? :S På forhånd tak. :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. april 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Betragt et polynomium af grad n:

axn + bxn-1 + cxn-2 + ... dx + e = 0, hvor a, b, c, ..., d,e er koefficienter. Dette polynomium kan faktoriseres. Lad r1, r2, ..., rn være de n rødder. Dermed kan polynomiet skrives som:

a(x-r1)(x-r2)...(x-rn)=0.


Brugbart svar (5)

Svar #2
29. april 2009 af Dynin (Slettet)

#1 hmmm du bør måske spørge ind til niveauet før du "gylper" dette op ... det ser imponerende ud, men hvis modtageren ikke ved hvad det betyder hvor langt er du så ....

desuden er axn + bxn-1 + cxn-2 + ... dx + e = 0  ikke et polynomium af grad n ... det er derimod en n'te grads polymonialligning, ikk? ... du antager desuden  at polynomiet er defineret i det komplekse legeme! Det står ikke i opgaven, vel?


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. april 2009 af peter lind

Hvis man undlader muligheden for komplekse rødder, kan der også kommer faktorer, der er andengradspolynomier, som ikke har  rødder.


Brugbart svar (1)

Svar #4
29. april 2009 af Dynin (Slettet)

#0 hvilke polynomier tænker du på?


Brugbart svar (1)

Svar #5
29. april 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Tja - der er ikke oplyst noget om noget niveau og #0 spørger ind til generel faktorisering.


Brugbart svar (1)

Svar #6
29. april 2009 af Dynin (Slettet)

#5 det du skriver er en generel løsning over C ... ikke sandt? Det er ikke brugbart hvis man kun kender til R ... det er ej heller brugbart hvis man kender til andre legemer ...

... jeg gætter på at R er legemet og man skal bruge hintet i #3 ... altså en kombination (produkt) af 1'' og 2'' gradspolynomier


Brugbart svar (1)

Svar #7
29. april 2009 af Jerslev (Slettet)

#6: Jo, det er for legemet C.

Ved eftertanke gætter jeg også på det samme som du gør. :)


Brugbart svar (4)

Svar #8
29. april 2009 af kieslich (Slettet)

Jeg kan kun regne i R og kun på gymnasie niveau ØV  :(

Maya, hvis du ikke kende C så kig her

Vedhæftet fil:Untitled.doc

Svar #9
05. maj 2009 af maya983 (Slettet)

hej alle, tak for svarene! :-)

Min opgave lyder helt præcist: "Omtal faktorisering af polynomier idet et bevis for nedenstående sætning bør indgå i besvarelsen:

Betragt et andengradspolynomium med diskriminant d ≥ 0, og lad x1 og x2 være rødderne (evt. sammenfaldende) i polynomiet. Da kan polynomiet skrives: a * (x - x1) * (x - x2)."

Så vidt jeg forstår skal jeg altså bevise, at a * (x - x1) * (x - x2) er lig med a * x2 + b * x + c...

Hvilket jeg er lidt i tvivl om, hvordan.. Al hjælp er fortsat velkommen.


Brugbart svar (2)

Svar #10
05. maj 2009 af Dynin (Slettet)

#9 gennemlæs vedhæftningen i #8


Brugbart svar (1)

Svar #11
30. maj 2009 af idlen (Slettet)

...men hvad bruger man faktorisering til?


Brugbart svar (2)

Svar #12
30. maj 2009 af peter lind

Det kan være praktisk at kende faktoriseringe for eks. til at forkorte ud i brøker, sætte uden for en parantes eller hurtigt se rødderne. Det kan også nogle have mere teoretisk interesse eks. i noget der hedder egenværdier for matricer.


Brugbart svar (1)

Svar #13
17. september 2010 af xelion (Slettet)

Kæft hvor er i sindssygt dårlige til at besvare folks spørgsmål! Nu må i fanme tage jeg lidt i kraven folkens! Jeg sidder med samme problem, og det er fuldkommen volapyk det i kommer med!


Brugbart svar (3)

Svar #14
17. september 2010 af kieslich (Slettet)

Kæft hvor nogle elever er sindssygt dårlige til at læse svarene. Nu må du fanme tage dig lidt i kraven mand!

Jeg har løst problemet i #8, og det er fuldkommen sandt det jeg skriver.

Ps. de specifikke udregninger må du selv lave. vi hjælper gerne, men leverer ikke færdige svar.


Brugbart svar (0)

Svar #15
15. juni 2011 af claraoverby (Slettet)

#8 - Jeg kan se at du bruger "expand" funktionen til udregningen... er der en måde hvorpå man kan bevise det uden hjælpemidler?? f.eks. hvis man skal til mundtlig eksamen i matematik? (:


Brugbart svar (0)

Svar #16
15. juni 2011 af kieslich (Slettet)

ja, til den mundtlige eksamen skal du prøve at vise en så bred vifte af dine færdigheder som muligt. Så hvis du allerede har (eller vil senere) vist noget tilsvarende i et andet bevis, så giver det kun ekstra point at du demonstrerer at du kan anvende et hjælpemiddel. Men brug ikke hjælpemidlet til alle dine beviser, censor vil også gerne se at du kan selv.


Brugbart svar (0)

Svar #17
15. juni 2011 af claraoverby (Slettet)

- er der så en der kan vise beviset for faktorisering af et andengradspolynomium uden hjælpemidler??

Og eventuelt forklare trinnene, da jeg står ret uforstående overfor dem.


Brugbart svar (0)

Svar #18
15. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

Vi betragter 2.-gradspolynomiet f(x) = ax2 + bx + c , hvor vi antager, at a ≠ 0 . Vi har nu

ax2 + bx + c = a·(x2 + (b/a)x) + c

                      = a·( x2 + (b/a)x + (b/(2a))2 ) + c - a·(b/(2a))2

                      = a·(x + b/(2a))2 + a·( (c/a) - (b/(2a))2)

                      = a·(x + b/(2a))2 + a·( 4ac/(2a)2 - b2/(2a)2)

                      = a·(x + b/(2a))2 - a·(b2 - 4ac)/(2a)2

Vi ser nu, at hvis d = b2 -4ac ≥ 0 , kan vi så skrive

ax2 + bx + c = a·( (x + b/(2a))2 - ( (√d)/(2a) )2 )

                     = a · (x + b/(2a) + (√(d))/(2a)) · (x + b/(2a) - (√(d))/(2a))

                     = a · (x - (b + √d)/(2a)) · ( x - (b - √d)/(2a))


Skriv et svar til: Faktorisering af polynomier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.