Matematik

Haster overhovdet ikke.

13. maj 2009 af range ploox (Slettet)

Hej jeg har lidt svært, med noget matematik.

Vil gerne vide Hvordan man Omskriver noget til Brøker, Fx 60 % til en brøk. Vil også gerne vide hvordan jeg ganger et tal ind i en brøk fx 4 *3/4 (tre fjerde dele)  Og også hvordan jeg omskriver brøker til procent.

Skal virklig Bruge det her. Jeg ville blive virklig taknemmelig hvis nogle, skrev hvordan man skal gøre og skriver det så man kan forstå det, Mange tak på forhånd.

                          


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. maj 2009 af Phienix (Slettet)

Er du vant til at regne med bogstaver istedet for tal? Det gør det nemmere at forklare regneregler for brøker.


Svar #2
13. maj 2009 af range ploox (Slettet)

Nej det jeg ikke, men har prøvet lidt


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. maj 2009 af Phienix (Slettet)

Okay, jeg skal forsøge at gøre det forholdsvis pædagogisk.

Forestil dig, at du har to tal, der kan være alle tal set bort fra decimaltal. Det ene tal kaldes a, det andet b. De to tal kan godt være lig med hinanden.

En brøk er opsat efter a / b . Det kan være 1 / 2, det kan være 45 / 3, det kan som sagt være alle tal, som du synes, at a og b nu skal være.

Der gælder så, at hvis du ganger et tredje tal på, i det her tilfælde c, gælder der følgende
c· (a / b) = (c·a) / b

Tag som eksempel at a = 1, b = 2 og c = 2. Der står så, at 2 · 1/2 = (2·1)/2 = 2/2 = 1.
Hvis du tænker over det står der, at hvis du ganger 2 med en halv (eller har to halve), får du 1.

Brøker kan omregnes til procent ved at dividere brøken ud og gange med 100%, eller ved at gange tallet a med 100% og derfra dividere med b.
Eksempel: 3/4 = 0,75 = 75% <-- (0,75·100% = 75%)
Eksempel 2: (100%·3) / 10 = 300 % / 10 = 30%.

Procent kan omregnes til brøker den anden vej rundt, for eksempel 60%. Det dividerer du så med 100% og får decimaltallet 0,6. En anden måde at skrive 0,6 på, er 6/10, brøken 6/10 svarer da til 60%. Jeg kan ikke huske nogen generel formel for den her vej.

En god måde at lærer det her på, er at lave en masse opgaver, der ikke omhandler alt for store tal.


Svar #4
13. maj 2009 af range ploox (Slettet)

Wow tak fordi Du har Skåret det ud i pap for mig, Er meget glad for at du gider at Skrive så Meget, Mange tak Går i gang med at læse nu : )


Svar #5
13. maj 2009 af range ploox (Slettet)

Tak jeg kan godt Bruge dit svar : )


Svar #6
13. maj 2009 af range ploox (Slettet)

Brøker kan omregnes til procent ved at dividere brøken ud og gange med 100%, eller ved at gange tallet a med 100% og derfra dividere med b.
Eksempel: 3/4 = 0,75 = 75%

___________________________________-

Men hvis det er en test fx og jeg hurtigt skal regne 3/4 ud i hovedet hvordan gør jeg så det ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. maj 2009 af Phienix (Slettet)

Hvis du for eksempel let kan se, at 3/4 = 0,75, kan du bare gange med 100 og se, at det giver 75%. Hvis du let kan se, at 3/8 = 0,375, gang med 100 og det giver 37,5%. Det er den måde, jeg plejer at gøre det på i hovedet, men det er kommet af vane.

Hvis du har lettere ved at gange 100 på tælleren (a), og derefter dividere, så gør det.
100*3 / 4 = 300 / 4 = 75%
100*3 / 8 = 300 / 8 = 37,5%


Der findes også nogle 'mellemveje' man kan lave. Tag for eksempel 3/8 igen. 3/8 kan også skrives som 3*1/8. Hvis du udregner 1/8 = 0,125 , kan du bestemme alle brøkerne med 8 som nævner (b) lettere.
Eksempel: 9/16. Jeg ved fra øvelse at 1/16 = 0,0625. (hvilket også er det halve af 1/8). Jeg kan da lettere finde 9/16 ved at gange 0,0625 med 9, end ved at gange 9 med 100 og derefter dividere med 16;

1/16 = 0,0625 --> 9/16 = 9*0,0625 = 0,5625.
Brøken er divideret ud til decimaltal og kan ganges med 100 for at få procent
0,5625*100% = 56,25%.
 


Svar #8
13. maj 2009 af range ploox (Slettet)

Kan du ikke lige give et eksempel på hvor du ville gøre ``?


Svar #9
13. maj 2009 af range ploox (Slettet)

Altså jeg mener 3 divideret med 4


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. maj 2009 af Phienix (Slettet)

Se ovenstående svar #7.


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. maj 2009 af Phienix (Slettet)

Mellemvejen med tre fjerdedele kan du lave ved, at du laver et stykke papir og på en lommeregner udregner følgende;
1/2 - 1/3 - 1/4 - 1/5 - 1/6, etc.
og repetere dem, så du vender dig til hvilke decimaltal, der hører til hvilke brøker.

Eksempel med tre fjerdedele:
1/4 = 0,25. --> 3/4 = 3*1/4 = 3*0,25 = 0,75
i procent = 0,75*100% = 75%.


Svar #12
13. maj 2009 af range ploox (Slettet)

tak


Skriv et svar til: Haster overhovdet ikke.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.