Matematik
Eksponentielvækst.
01. december 2004 af
danielruhmann (Slettet)
Hej.
Sidder i klemme i en naturfagsopgave, angående eksponentielvækst.
På et skakbræt sætter man på det første felt et korn. På felt 2, sættes to korn. På felt 3, sættes 4 korn. På felt 4 sættes 8 korn...
Hvor mange korn er der på det sidste felt (felt 64)?
Hvor mange korn har man alt i alt sat når de 64 felter er fyldt ud?
Håber nogle kan hjælpe..
Sidder i klemme i en naturfagsopgave, angående eksponentielvækst.
På et skakbræt sætter man på det første felt et korn. På felt 2, sættes to korn. På felt 3, sættes 4 korn. På felt 4 sættes 8 korn...
Hvor mange korn er der på det sidste felt (felt 64)?
Hvor mange korn har man alt i alt sat når de 64 felter er fyldt ud?
Håber nogle kan hjælpe..
Svar #1
01. december 2004 af danielruhmann (Slettet)
Mit forslag skulle være, at man sagde 2^62=4,6*10^18?
men er lost på det. Håber der sidder en matematiker derude, som kan gi lidt hjælp
men er lost på det. Håber der sidder en matematiker derude, som kan gi lidt hjælp
Svar #2
01. december 2004 af Epsilon (Slettet)
#1: Så gerne :) Det er ikke helt korrekt, hvad du udregner.
Første felt: 1 korn (2^0)
Andet felt: 2 korn (2^1)
og så fremdeles...
På det 64.felt sættes
2^63 korn = 9.22337...*10^18 korn
altså godt 9 trillioner korn.
I stedet for nu bevidstløst at beregne antallet N af korn ved
N = 2^0 + 2^1 + 2^2 + ... + 2^63 (1)
vil vi bemærke, at N kan skrives
N = 'Sigma'(2^p)
hvor p løber fra 0 til 63 (jf. (1)) er et eksempel på en endelig kvotientrække.
Sigma: det græske store sigma (sumtegn)
--------------------------------------
Det kan vises, at en endelig kvotientrække generelt har summen
'Sigma'(r^p) = (r^(n+1) - 1)/(r-1) (2)
hvor r E R\\{1} (r er ikke 1) og p løber fra 0 til n.
--------------------------------------
I opgaven er r=2 og n=63, så formlen (2) giver det samlede antal korn
N = (2^(63+1) - 1)/(2-1) = 2^64 - 1
Det er let udregnet på grafregneren. Så slap vi for at addere alle 64 potenser af 2 ud fra (1). Rart nok :)
//Singularity
Første felt: 1 korn (2^0)
Andet felt: 2 korn (2^1)
og så fremdeles...
På det 64.felt sættes
2^63 korn = 9.22337...*10^18 korn
altså godt 9 trillioner korn.
I stedet for nu bevidstløst at beregne antallet N af korn ved
N = 2^0 + 2^1 + 2^2 + ... + 2^63 (1)
vil vi bemærke, at N kan skrives
N = 'Sigma'(2^p)
hvor p løber fra 0 til 63 (jf. (1)) er et eksempel på en endelig kvotientrække.
Sigma: det græske store sigma (sumtegn)
--------------------------------------
Det kan vises, at en endelig kvotientrække generelt har summen
'Sigma'(r^p) = (r^(n+1) - 1)/(r-1) (2)
hvor r E R\\{1} (r er ikke 1) og p løber fra 0 til n.
--------------------------------------
I opgaven er r=2 og n=63, så formlen (2) giver det samlede antal korn
N = (2^(63+1) - 1)/(2-1) = 2^64 - 1
Det er let udregnet på grafregneren. Så slap vi for at addere alle 64 potenser af 2 ud fra (1). Rart nok :)
//Singularity
Skriv et svar til: Eksponentielvækst.
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
