Religion

AT, religion

25. maj 2009 af Kamilla Louice

hej,

jeg står og skal til AT-eksamen med fagene religion og historie(som samfundsfag)

mit problem er lidt, at jeg ikke helt har styr på, hvikle metoder man bruger eller kan bruge i religion. er der nogle, der kan hjælpe mig?


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. maj 2009 af 74 (Slettet)

Det her ren og skær copy pasting men synes det er dækkende:

Metode i religion

Religion er et fag inden for humanvidenskaberne, hvis særlige metode er analyse, fortolkning og perspektivering.

Analyse: På baggrund af tekster, billeder, film osv. skal du lave en analyse af teksten, som forudsætter en baggrundsviden i terminologien (fagets specielle sprog og begreber f.eks. hybris/nemesis, kosmos/kaos) og i tekstens historicitet (f.eks. personer, tid og sted).

Herudover er en kritisk analytisk sans, hvor du stiller dig spørgende over for teksten, vigtig for at komme til bunds i teksten.

Således foregår tekstarbejdet ud fra en primært deduktiv metode, hvor du for at forstå den enkelte tekst først tilegner dig en baggrundsviden, herefter analyserer du teksten kritisk analytisk og anvender hertil relevant baggrundsstof. D.v.s. at du for at forstå teksten eksempelvis må have indsigt i tekstens gudsforestillinger, menneskesyn, livssyn og etik. Endelig vil analysen lægge op til en fortolkning og perspektivering, hvor teksten forstås på et højere niveau.

Fortolkning: Sammenfattende forståelse af kulturen/religionen ud fra analysens enkeltelementer: Hvilke tematikker (emner), hvorfor og på hvilken måde?

Perspektivering:
Tekst/billede gøres til genstand for debat, og det studerede materiale (tekst og billeder) sættes ind i en større sammenhæng: Fortidig, samtidig og fremtidig.

Samlet set vil de enkelte forløb i religion være præget af den hermeneutiske metode, hvor alle de analyserede tekster/billeder i kombination med den tilegnede baggrundsviden vil udgøre grundlaget for en samlet forståelse af en given religion, filosofi, tragedie eller andre relevante faglige emner.


Svar #2
26. maj 2009 af Kamilla Louice

mange tak :) det gjorde det meget nemmere at forstå


Skriv et svar til: AT, religion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.