Matematik

Prøveopg.

07. december 2004 af Larsk (Slettet)
Hey. Var til prøve i dag og fik flg. opgave.


f(x) = 1 / (x-1)

Bestem f'(3), idet du bruger tretrinsreglen (deltaY, deltaY/h, lim deltaY/h)...

Jeg fik at den var 0, men ved at bruge regneregler får jeg -1/4 som en af mine venner...

Hvad får i???

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. december 2004 af Katty (Slettet)

også -1/4

Svar #2
07. december 2004 af Larsk (Slettet)

Vewd hjælp af tretrinsregel? Hvordan?

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. december 2004 af Epsilon (Slettet)

#1: Korrekt.

#2: For eksempel således

f(x) = 1/(x-1), x E R\\{1}

Vi regner på differenskvotienten

(f(x+h)-f(x))/h = (1/((x+h)-1)-1/(x-1))/h = (-h/((x-1+h)(x-1)))/h = -1/((x-1+h)(x-1))

ved undervejs at danne fælles nævner.
Vi får nu, at

(f(x+h)-f(x))/h -> -1/((x-1)(x-1)) = -1/(x-1)^2

for h->0 og dermed er

f'(x) = -1/(x-1)^2, x E R\\{1}

hvoraf

f'(3) = -1/(2^2) = -1/4

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #4
07. december 2004 af Katty (Slettet)

Ved ikke om det er tretrinsreglen, men 1/(x-1) kan jo skrives som (x-1)^-1, dvs.

f'(x) = -1(x-1)^2 = -(x-1)^2

f'(3) = -(3-1)^2 = -1/4

Brugbart svar (0)

Svar #5
07. december 2004 af Katty (Slettet)

selvfølgelig -1(x-1)^-2 = -(x-1)^-2

Brugbart svar (0)

Svar #6
07. december 2004 af Katty (Slettet)

Og så selvfølgelig:

f'(3) = -(3-1)^-2 = -1/4

:)

Svar #7
07. december 2004 af Larsk (Slettet)

Arh, fuck. Så jeg har gjort forkert. Jeg tror jeg gjorde noget à la flg.::

f(3+h) = 1/((3+h)-1)

f(3) = 1/2

f(x+h)-f(x) = 1/((3+h)-1) - 1/2

(1/((3+h)-1)-1/2)*h^-1

(1/2*h+h^2)-(1/2*h)

Og så sagde jeg, vi lader h gå mod nul => lim = 0.

Brugbart svar (0)

Svar #8
07. december 2004 af frodo (Slettet)

(1/((3+h)-1)-1/2)*h^-1

(1/2*h+h^2)-(1/2*h)

Dette skridt kan jeg overhovedet følge! Fremgangsmåden er som sådan rigtig nok, men jeg tror det er der det går galt.

Brugbart svar (0)

Svar #9
07. december 2004 af Epsilon (Slettet)

#7: Det her er forkert;

f(x+h)-f(x) = 1/((3+h)-1) - 1/2

da der direkte står, at funktionstilvæksten er uafhængig af x. I stedet

f(3+h)-f(3) = 1/((3+h)-1) - 1/2

Fremgangsmåden i #7 er ikke velegnet, men den kan måske lige gå an. Du burde have bestemt f'(x) først, ved at bruge tretrinsreglen (jf. #3) og dernæst evaluere f'(3) ved direkte indsættelse.

#8: Du mener vel, at du overhovedet IKKE kan følge det? Jeg kan heller ikke.

//Singularity

Skriv et svar til: Prøveopg.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.