Matematik

Halverings- og fordoblingskonstant?!

04. juni 2009 af Carow (Slettet)

Hej matematikere.

Jeg skal til eksamen i matematik C, hvilket IKKE er min stærke side.

Jeg sidder og forbereder dispositioner til spørgsmål om vækst, men er lidt usikker på en ting...

Hvis nu min lærer eller sensor spørger, hvad er det så lige, man skal bruge halverings og fordoblingskonstanter til?

Er det bare nogen som er der, for at generalisere, om en eksponentiel vækst er aftagende eller voksende?

Håber der er nogen der forstår mig - jeg vil altid gerne vide hvad man skal bruge matematik til for at forstå det bedre. ;-)

mvh caroline


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. juni 2009 af Isomorphician

Halveringskonstant: Hvor lang tid der går før funktionsværdien for en aftagende eksponentiel udvikling bliver halveret. Konstant, fordi længden af intervallet fra en funktionsværdi til dens halve værdi er lige stor, for alle funktionsværdier.

Fordoblingskonstant: Hvor lang tid der går før funktionsværdien for en voksende eksponentiel udvikling bliver fordoblet.


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. juni 2009 af mathon

aftagende eksponentiel funktion:
y = b*(1/2)t/T½

voksende eksponentiel funktion:
y = b*2t/T2


Svar #3
05. juni 2009 af Carow (Slettet)

Mange tak, det hjalp ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. juni 2009 af PedeV (Slettet)

Lidt matematik som viser det Iso. skriver:

"Fordoblingskonstant: Hvor lang tid der går før funktionsværdien for en voksende eksponentiel udvikling bliver fordoblet."

Altså hvis du har en ligning

y = b a^x

Finder du fordoblingskonstanten ved at anvende logaritmeregneregler til at isolere T2 i ligningen

2y=ba^(x+T2)

"Halveringskonstant: Hvor lang tid der går før funktionsværdien for en aftagende eksponentiel udvikling bliver halveret. Konstant, fordi længden af intervallet fra en funktionsværdi til dens halve værdi er lige stor, for alle funktionsværdier."

Samme fremgangsmåde:

Du har en eksponentiel udvikling på formlen

y = b a^x

Du finder halveringskonstanten ved at anvende logaritmeregneregler til at isolere T½ i ligningen

½y=ba^(x+T½)

Logaritmeregneregel:

ln(x^a) = a*ln(x)


Svar #5
05. juni 2009 af Carow (Slettet)

jeg har slet ikke lært noget om logaritregneregler (det er jo matematik C), vi har kun brugt logaritmisk funktionspapir, men tak for hjælpen alligevel :-)


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. juni 2009 af josefine egholm (Slettet)

Jeg har mat C og vi har lært om logaritmeregneregler, men ikke om det der T2, forstår stadig ikke hvad det skal gøre godt for og hvad T2 er?


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. juni 2009 af padirts (Slettet)

T2 er bare udtryk for fordoblingskonstanten, såvel som T1/2 er udtryk for halveringskonstanten :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. juni 2009 af PedeV (Slettet)

Det padirts sagde. ^^


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. juni 2009 af mathon

aftagende:
yo = b*ato
y = f(t) = f(to+n*T½) = b*ato+n*T½ = an*T½*b*ato = (a)n*yo = yo*(1/2)n

voksende:
yo = b*ato
y = f(t) = f(to+n*T2) = b*ato+n*T2 = an*T2*b*ato = (aT2)n*yo = yo*2n
 


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. juni 2009 af PedeV (Slettet)

@Mathon: Er det ikke rimelig overkill i forhold til c-niveau mat.? Menes ikke selv at jeg er stødt på den version, og jeg er ved at afslutte a-niveau hehe.


Skriv et svar til: Halverings- og fordoblingskonstant?!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.