Fysik

Kviksølvsbarometer

06. juni 2009 af smukkedivadiva (Slettet)

hey derude,

ifølge min bog, står der således:

"Trykket ved kviksølvoverfladen i den åbne gren (dvs. højre side) er lig med luftens tryk Pluft. Højden af overfladen i den åbne gren er h1. Trykket i den lukkede gren i denne højde er også Pluft, da kviksølvsøjlen er i ligevægt. Da dette tryk frembringes af den skraverede kviksølvsøjle, kan man anvende denne formel: Pluft = h* densitet af Hg * g  "

Det der står i kursiv kan jeg ikke helt forstå. Hvad mener de med ligevægt? - Og hva hvis nu h1 var 5 og h2 var 60, var der så også ligevægt (mener, vil der altid være ligevægt)?

på forhånd taaak ..


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. juni 2009 af mathon

hvis kviksølvsøjlen ikke var i ligevægt, ville den bevæge sig op eller ned
i stilstand er den i ligevægt

pluft = h*ρ*g = h*(13600 kg/m3)*(9,82 m/s2) = h*(133552 N/m3)


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. juni 2009 af mathon

man undlader så
at multiplicere med (133552 N/m3)
da det er Hg-søjlens højde, som er essentiel
og udtrykker
f.eks.

trykket er 770 mm Hg


Skriv et svar til: Kviksølvsbarometer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.