Matematik

Beviser for vækstformerne

06. juni 2009 af stray (Slettet)

Hej alle :)

Jeg sidder og øver mine færdigheder hvad angår de tre vækstformer, men beviserne volder mig en del besvær. Beviserne hører sammen med nogle matematiske sætninger, men jeg forstår ikke hvordan man kommer fra den sætning til starten af beviset, og heller ikke hvordan man kommer frem til resultatet. Det jeg har brug for er en der kan forklare hvordan man kommer fra sætning til bevis i første omgang, og så bagefter gennemgå selve beviset fra start til slut og sige: "Her har man f.eks. ganget med et eller andet, eller divideret med et eller andet", sådan at sammenhængen bliver lettere at forstå.

Følgende er en oversigt over sætningerne, samt de tilhørende beviser:

Lineær vækst

Sætning: For en lineær funktion y = f(x) = a.x + b gælder, at hvis den uafhængige variabel får tilvæksten Δx, får den uafhængige variabel y = f(x) tilvæksten Δy = a . Δx.

Bevis: Δy = f(x +Δx) - f(x) = a(x + Δx) + b - (ax + b) = ax + a . Δx + b - ax - b = a . Δx

Eksponentiel vækst

Sætning: For en eksponentialfunktion f(x) = b . ax gælder, at hvis den uafhængige variabel x får tilvæksten Δx, bliver den afhængige variabel f(x) ganget med faktoren aΔx.

Bevis: f(x + Δx) = b . ax + Δx = b . ax  . aΔx = aΔx(b . ax) = aΔx . f(x)

Potensvækst

Sætning:  For en potensfunktion f(x) = b . xa gælder, at hvis den uafhængige variabel x bliver ganget med en faktor k, bliver den afhængige variabel f(x) ganget med faktoren ka.

Bevis: f(k . x) = b (k . x)a = b . ka . xa = ka(b . xa) = ka . f(x)

Bare skriv hvis i har nogle spørgsmål.

Håber der er nogen der kan hjælpe ; )


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. juni 2009 af peter lind

Jeg er ikke helt klar over hvad du er i tvivl om. I den første er f(x +Δx) - f(x) blot definitionen på hvad man forstår ved væksten af den uafhængige variable. I næste sætning bruger man hvordan den aktuelle funktion er defineret. Dernæst ophæver man paranteserne og trækker sammen. De følgende bevise går på samme måde, blot tilpasset de enkelte sætning.


Skriv et svar til: Beviser for vækstformerne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.