Matematik

Bevis toppunktsformlen

08. juni 2009 af crew (Slettet)

 Hej ppl. 

jeg skal til matematik B-niveau på torsdag og skal måske bevise toppunktsformlen. Er der en der kan hjælpe med at bevise den? Og gerne ud fra andengradspolynomier? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2009 af morell18 (Slettet)

Du kan visse det ud fra differentialregning. betrakt f(x)= ax2+bx+c

 for at finde polynomiets x kordinatter til toppunktet der hvor der kan tegnes en vandret tangent løses liningen f´(x)=0 først.

f``(x)2ax+b

sættes lig med nul og x isoleres.

2ax+b=0<=>2ax=-b<=>x=-b/2a

nu skal du finde y kordinaterne at udregne f(-b/2a) du vil finde ud af at når du skal til at udregne det vil det tage en rum tid. Og da det er vigtigere at du forstår hvad du gør frem for at kunne regne med brøger vil jeg sige, at du bare kan sige at du ved det giver -d/4a. Husk at at skitsere dit polynimiet når du beviser det.


Svar #2
08. juni 2009 af crew (Slettet)

Jeg har bevist den, men jeg aner ikke hvad jeg gør: Kan du skrive hvad der sker under hver tin?  

- d / 4a = y-værdien og den findes ved: 

f -b /2a = a(-b/2a) + b*-b/2a + c 

= a * b^2/4a^2 - b^2 /2a + c = a*b^2 /4a^2 - b^2/2a + c

= b^2 /4a - b¨2 /2a + c = b^2 -2b^2 /4a + c = -b^2/4a + 4 *a*c /4a

= -b^2 + 4ac/ 4a = b^2 - 4ac / 4a = -d/4a


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. juni 2009 af morell18 (Slettet)

ja du er igang med at finde dine y-værdier til toppunktet. fortæl istedet bare at du ved at man kommer frem til det resultat når man indsætter x værdien, det vil være godtaget 100% og vil spare dig en del tid som du kan bruge på andre ting.


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. juni 2009 af NejTilSvampe

du ved at x-koordinatet til toppunktet er  -b/2a .  Det punkt sætter du bare ind i din funktion så spytter den y-kordinatet ud jo. 

så hvis x0= -b/2a      så  er : y0 = f(-b/2a)

hvor f(x) = ax^2 + bx + c

så du får  y0 = a(-b/2a)^2 + b(-b/2a) + c   og det reducerer du så du tilsidst får  -d/4a  hvor d er diskriminantent = b^2 -4ac         så -d=-b^2+4ac

Nu mangler du bare at forklare hvorfor x0=-b/2a , det gøres f.eks. med differentialregning    =)


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. maj 2010 af julie-due (Slettet)

Jeg forstår ikke det allersidste trin i reduceringen til at finde y-værdien. Der er de forkerte fortegn i tælleren, men der  står 4a i nævneren, som der skal. Så har jeg hørt en sige, at man bare skal gange med -1 i tælleren for at få vendt fortegnene til det rigtige, men man må da ikke bare nøjes med at gange med noget i tælleren? Skal man ikke gange både i tæller og nævner, hvis man skal gøre det? Det er det her trin, jeg henviser til: 

-b^2 + 4ac/ 4a = b^2 - 4ac / 4a


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. marts 2011 af NejTilSvampe

  d = b^2 - 4ac 

-d = -b^2 + 4ac

ligningen i #5 er helt forkert.


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det må være en meget velovervejet diskussion i denne tråd, siden der går næsten et år mellem de enkelte indlæg. :-)


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. marts 2011 af NejTilSvampe

 =) den stod som et af de første link på google da jeg skrev "toppunktsformel bevis". Og så tænkte jeg at jeg hellere måtte rette #5 


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. marts 2011 af mathon

se


         


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. marts 2011 af mathon

suppleret med


Skriv et svar til: Bevis toppunktsformlen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.