Dansk

Hjælp!

14. juni 2009 af jesper_andersen (Slettet)

hvad gør jeg hvis jeg trækker en novelle, digt eller en tegneserie? har brug for at vide hvordan jeg skal begynde osv

håber på svar hurtigts muligt


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. juni 2009 af Jekoa (Slettet)

Tegneserie-analyse:
(Bruges også til analyse af en enkelt tegning.)

Definition: Hvad er en tegneserie?
Består af tegnede billeder. Antallet kan variere meget, men er ofte på 3 eller 9. Handlingen er fortløbende, og personerne er ofte karikerede (= personlige træk overdrives på en sjov måde). Indeholder ofte budskab og morale. Alt kan ske og gør det! Kan indeholde tekst.
Bemærk: Ét enkelt billede af denne slags kan af og til defineres på samme måde, men kaldes IKKE en serie, blot en HUMORISTISK TEGNING.
Hvordan er denne tegneserie i forhold til definitionen?

Genre?
(F.eks. Humoristisk? Dagligdags hændelser? Muskel- superhelte? Politisk? Kærlighed? O.lign)
Titel?
Resumè?
Analyse af tekstens problemer:
Hvilke problemer rejses i teksten? Løses de? Er der tale om en ond cirkel? Gives der en løsning på, hvordan man kommer ud af denne onde cirkel? Har DU en løsning? Kan de løses? Vil problemerne efterlade spor i fremtiden? Er de involverede personer opmærksomme på eller skyld i problemerne? Hvem eller hvad er årsag til problemerne?
Personkarakteristik?
(Alder? Udseende? Job? Væremåde? Holdninger? Selvopfattelse? Din opfattelse af personen? O.a.)
Miljøkarakteristik?
(Sted: Natur, bygninger, materialer, lugte, lyde. ..o.lign.
Tid: År, årstid, dato, klokkeslæt o.s.v.).
Afsender - medie - budskab - målgruppe?
Komposition?
(Frø- fugle- eller normalperspektiv?
Rammer: Antal? Brudte rammer? Bølgede rammer?
Afstande: Total, halvtotal, Nær, close up, panorama eller zoom?
Fartstreger?)
Ordvalg/sprog?
(Svære ord, slang, bandeord....o.s.v.?)
Virkemidler, herunder farver?
(Skygger? Sort farve? Andet farvevalg?
Vurdering?
(Herunder PERSPEKTIVERING!)
________________________________________

Novelle:

Titel?
Forfatter?
(Kender du noget til forfatteren? Søg evt. oplysninger om ham/hende!)
Hvilken type novelle er det?
(Se definitionen! Hvor er den fundet?)
Hvornår er novellen skrevet?
Handling?
(Giv et referat med dine egne ord! Kronologisk? Springende i tid? Flash back?)
Hvordan er novellen udformet?
(Hvis det er en trivialnovelle, så se de 4 faser i definitionen!)
Analyse af tekstens problemer:
Hvilke problemer rejses i teksten? Løses de? Er der tale om en ond cirkel? Gives der en løsning på, hvordan man kommer ud af denne onde cirkel? Har DU en løsning? Kan de løses? Vil problemerne efterlade spor i fremtiden? Er de involverede personer opmærksomme på eller skyld i problemerne? Hvem eller hvad er årsag til problemerne?
Tid?
(Historisk tid? Hvor lang tid strækker handlingen sig over?)
Sted?
(Hvor foregår handlingen?)
Miljøkarakteristik?
(Bolig? Mennesker? Samfund?)
Personkarakteristik?
(Hoved- og bipersoner? Statister? Alder? Udseende? Job?
Væremåde? Holdninger? Selvopfattelse? Din opfattelse
af personen? O.a.)
Følg hovedpersonen! Gør sådan: Find 5-25 steder hvor personen nævnes! (Måske står der NAVN, HAN, HUN eller JEG?!) Hvert sted skal du undersøge dette: Hvor er personen? Hvem er personen sammen med? Hvad foretager personen sig? Hvordan har personen det? (følelser?) Begrund! Hvad vil personen foretage sig om lidt? Skriv sidetal for hvert sted du undersøger!
Lav et skema over oplysningerne!
Fortællersynsvinkel?
(Jeg - fortæller? Alvidende fortæller? Indre? Ydre?)
Hovedtema?
(Hvad er det vigtigste novellen handler om?)
Sidetemaer?
(Hvad handler det også om?)
Sproglige virkemidler?
(Tillægsord? Metaforer? Ironi? Slang? Floskler? O.a?)
Hvilke følelser kommer frem i novellen?
Hensigt?
(Hvad er forfatterens budskab? Hvilke personer/handlinger/følelser
repræsenterer positive værdier? Negative?)
Spænding? I en novelle udløses spændingen lidt ad gangen, og meget ofte først til sidst. Gør rede for spændingen i denne novelle og lav sidehenvisninger!
Hvad er din vurdering af novellen?
Fortolkning/perspektivering?
(Modsætninger? Begreber? Hvilke tanker sætter
novellen i gang hos dig? Har du læst, set eller hørt
om emnet før? Hvad er din mening?)
_______________________________________________

Digt:

I digte gælder "alle kneb": Man må lave stavefejl! Skrive ord med forkerte endelser! Selv opfinde ord! OSV.
Hvordan er dette digt i forhold til definitionen?
Traditionelle digte (1), Prosadigte (2), Rapdigte (3)

1) Består af mindst én strofe.
Alle strofer er ens bygget op med hensyn til:

- linjer
- rim
- stavelser
Det er muligt at komponere en melodi til teksten, som så kan synges på traditionel vis..

2) Består af mindst én strofe.
De enkelte strofer kan være forskellige med hensyn til:

- antal linjer
- rim
(Der behøver IKKE at være rim)
- stavelser
Det er IKKE muligt at komponere en melodi til teksten, så den kan synges på almindelig vis..
 

3) Består af mindst én strofe.
De enkelte strofer kan være forskellige med hensyn til:

- antal linjer
- rim
(Der behøver IKKE at være rim)
- stavelser
Det er muligt at tale/synge teksten, men ikke som traditionel sang.


Titel?
Forfatter?
(Kender du noget til forfatteren? Søg evt. oplysninger om ham/hende!)
Hvilken type digt er det?
(Se definitionen!)
Lyrisk? (=Med følelser?)
Episk? (=fortællende?)
Dramatisk? (= alvorlig handling?)
Hvornår er digtet skrevet?
Hvordan er digtet udformet?
(Strofer? Rim? Linjer?)
Handling?
(Giv et referat med dine egne ord! Kronologisk? Springende i tid? Flash back?)
Hvilken slags rim er der i digtet?
(Parrim? Krydsrim? Omsluttende rim? Bogstavrim?)
Tid?
(Historisk tid? Hvor lang tid strækker handlingen sig over?)
Sted?
(Hvor foregår handlingen?)
Miljøkarakteristik?
(Bolig? Mennesker? Samfund?)
Personkarakteristik?
(Hoved- og bipersoner? Statister? Alder? Udseende? Job?
Væremåde? Holdninger? Selvopfattelse? Din opfattelse
af personen? O.a.)
Fortællersynsvinkel?
(Jeg-fortæller? Alvidende fortæller? Indre? Ydre?)
Hovedtema?
(Hvad er det vigtigste digtet handler om?)
Sidetemaer?
(Hvad handler det også om?)
Sproglige virkemidler?
(Tillægsord? Metaforer? Ironi? Slang? O.a?)
Hvilke følelser kommer frem i digtet?
Hensigt?
(Hvad er forfatterens budskab? Hvilke personer/handlinger/følelser
repræsenterer positive værdier? Negative?)
Hvad er din vurdering af digtet?
Fortolkning/perspektivering?
(Modsætninger? Begreber? Hvilke tanker sætter
digtet i gang hos dig? Har du læst, set eller hørt
om emnet før? Hvad er din mening?)
 

__________________

kilde: http://www.opgavebutikken.dk/analysemodeller.htm


Skriv et svar til: Hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.