Generelt

ejefald

18. november 2007 af OnlyMe07 (Slettet)
Genitiv Fra Wikipedia, den frie encyklopædi (Omdirigeret fra Ejefald) Gå til: navigation, søg

Genitiv (latin casus genetivus "oprindelsesfald") er en kasus, = ejefald.

Genitiv bruges ofte til at betegne ejerforhold i bred forstand. F.eks. mandens hat, hundens hale. Men i udgangspunktet er genitiv blot en kasus, der knytter to substantiver (evt. et substantiv og et adjektiv) sammen uden en bestemt betydning. Genitiv kan desuden i en del sprog, f.eks. tysk, latin og græsk, også bruges efter visse verber og visse præpositioner. (Det sidste har vi rester af på dansk efter præpositionen til: til lands, til fods, til hånde.)

I den latinske skolegrammatik har man identificeret disse former for genitiv:

genetivus possesivus (ejergenitiv): mandens hat genetivus qualitatis (egenskabsgenitiv): "en første klasses forestilling" genetivus partitivus (delens genitiv): husets nederste etage genetivus subjectivus (subjektiv genitiv): Folketingets beslutning (svarer til subjekt) for det tilsvarende verbum) genetivus objectivus (objektiv genitiv): Cæsars drab = drabet på Cæsar (svarer til objekt) for det tilsvarende verbum) genetivus explicativus / definitivus (forklaringsgenitiv): en tre kilometers rejse =en rejse på tre kilometer genetivus auctoris ("forfattergenitiv"): denne bogs forfatter = forfatteren til denne bog

Possessive pronominer (ejestedord) bøjet i genitiv.

1ste person, ental — min, mit, mine 2den person, ental — din, dit, dine, Deres 3dje person, ental — hans, hendes, dens, dets, sin, sit, sine 1ste person, flertal — vores, vor, vort, vore 2den person, flertal — jeres, Deres 3dje person, flertal — deres

Brugbart svar (1)

Svar #1
11. december 2007 af Sherwood (Slettet)

Hvorfor er det lige ejefald (genitiv), du har lavet en blog over? Det kunne jo have været så meget.

Svar #2
24. februar 2008 af OnlyMe07 (Slettet)

hmm synes alligevel det vigtig at husk det :)

Skriv et svar til: ejefald

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.