Generelt

Iværksætteri på skoleskemaet

18. april 2007 af Signe_stud.komm. (Slettet)

Fokuseringen på industrien og produktionsarbejde som Danmarks fremtid er efterhånden en saga blot. Nu og i fremtiden står den på vidensarbejde; vi skal starte virksomheder, tjene penge og ikke mindst sætte nye standarder inden for viden som salgsvare. Og her kommer du – fremtidens iværksætter – ind i billedet.

Sådan lyder meldingerne efterhånden fra alle sider; erhvervslivet, regeringen og uddannelsessystemet. Det er innovation og iværksætteri, der skal satses på. Derfor er netop disse discipliner i fuld gang at gøre deres indtog på ungdomsuddannelserne landet over. Primært Handelsskolerne og HTX har sat innovation og iværksætteri på skoleskemaet, så eleverne på et tidlig tidspunkt får lov at lege erhvervsdrivende og prøve kræfter med forrestningsplaner, budgetter, markedsføring, ja alle facetter af det at starte virksomhed.

Men er det nu ikke alt for tidligt at kaste unge mennesker ud i det? Nej, tværtimod, det er aldrig for tidligt at få prøvet sine gode ideer af og tænke i baner af en karriere som erhvervsdrivende. Det er et meget relevant springbræt til at målrette valget af uddannelse efter ungdomsuddannelsen. Det kan 18-årige Brian Frænde skrive under på. I led med sin skolegang på Vejle Handelsskole har han netop startet virksomheden "inmende" og har samtidig helliget sig at videreformidle sin viden og erfaring med livet som ung iværksætter til andre unge. Hans historie kan du læse mere om senere.

Faget innovation & iværksætteri
Undersøgelser viser, at 60% af os går rundt med en lille iværksætter i maven, der drømmer om at bryde ud, men det er langt fra alle, der når til at udleve drømmen. Den mulighed får flere og flere nu allerede i løbet af deres ungdomsuddannelser gennem flere forskellige iniviativer, der netop skal fremme unges lyst til at være kreative, innovative og i sidste ende iværksættere.

På flere skoler køres fag i innovation og iværksætteri, som forløber over flere uger med det gennemgående projekt, at klassen skal få en virksomhed på at stå omkring et nytænkende projekt. Der skal således udpeges ledelse, laves forretningsplan, tænkes innovativt både omkring produkt, salg og markedsføring, tages stilling til kundeforhold og produkternes levedygtighed på markedet.

Et andet bud på, at få flere af de små iværksættere frem i lyset, kommer fra Handelsskolen Sjælland Syd i henholdsvis Næstved og Vordingborg, der er i gang med at åbne et kreativt studentervæksthus. Huset skal hjælpe studerende med at fokusere på kreativitet og få deres ideer ført ud i fremtiden.

Om en uge afvikles danmarksmesterskaberne i Company Programme, som er et af initiativerne fra Young Enterprise, der tilbyder undervisningsforløb inden for innovation og iværksætteri til både folkeskolerne og ungdomsuddannelserne. Her deltager studerende fra skoler landet over i en konkurrence om at blive Danmarks bedste unge iværksættervirksomhed. Formålet er, at unge får erfaring med at koble teori og praksis under vejledning fra undervisere og erhvervsfolk og dermed får en virkelighedsnær erfaring med det at være iværksætter.

Mulighederne for at sætte fokus på innovation og iværksætteri er mange, så er du frisk på at lukke din indre iværksætter ud i det fri?


Brian Frænde er en af de unge iværksættere, som har taget skeen i egen hånd. Foto: Privat

inmende: At blive husket
Et gammelt ordsprog minder os ofte om, at ting er lettere sagt end gjort. For at forhindre, også du ender med at sidde med denne gammelkloge-sætning på læben, skal du møde Brian Frænde. Han er en 18-årig fyr fra Billind som, i stedet for at bruge sin fritid som ungarbejder i Netto, laver webdesign, koncept- og ideudvikling og markedsføring for kunderne i hans eget firma ”inmende”. Inmende betyder ”at blive husket” på latin og i alt sin enkelthed er det vel også det, iværksætteri handler om.

Ideen til at starte egen virksomhed kom på efterskolen, hvor Brian ikke havde mulighed for at arbejde i Netto eller lignende, og i stedet startede ”Fraende Media”, hvor han designede websider. Efter et års tid havde Brian mod på nye udfordringer, og startede fra scratch virksomheden ”inmende”, hvor Brian har flere kompetencer i spil som erhvervsdrivende inden for webdesign, PR og markedsføring. I kraft af sin igangværende uddannelse på innovationslinien på Vejle Handelsskole, har Brian fået et godt indblik i de detaljer, af at drive virksomhed, han ikke lige kendte til: ”Hele regnskabsdelen af det at drive egen virksomhed anede jeg jo ikke noget som helst om før. Det er jeg nu ved at have godt styr på igennem mine Virksomhedsøkonomi-timer.” på innovationslinien er det desuden en del af uddannelsesforløbet, at de studerende skal starte egen virksomhed. Brian er derfor også i gang med, sammen med tre studiekammerater, at starte et iværksættermagasin op for unge på ungdomsuddannelserne: ”Så jeg prøver da at få lidt skub i sagerne”, som Brian udtaler.

Men hvorfor overhovedet starte en virksomhed i fritiden i stedet for at arbejde i Netto, som mange andre unge gør?

”Jamen hvorfor ikke? Hvis der er noget man brænder for, og noget man mener, man kan tjene på samtidigt, så hvorfor ikke sprænge ud i det? For mig er det en udfordring hver eneste dag. Det er det, der gør én til iværksætter. Hver eneste dag, skal noget sættes i værk, og der er noget, der skal laves. I hvert fald i starten, for at man kan holde sig oven vande. Men det er simpelthen bare spændende. Plus man får rigtig meget mere ud af det. Man får hurtigt et kæmpe netværk, hvis man ellers gør noget for det, og det kan virkelig være behjælpeligt.” For at komme i gang som iværksætter og netop udbygge netværket, har Brian Frænde hentet meget hjælp hos amino.dk, startogvaekst.dk og Dansk Iværksætter Forening. Yderligere anbefaler Brian de lokale biblioteker, hvor der findes masser af spændende læsestof for iværksættere (se litteraturliste sidst i artiklen).

Brians blog
Som en hjælp til andre unge iværksættere er Brians nyests projekt ”En Ung Iværksætter Blog”, hvor han deler ud af erfaringer, teoretiske input og beskrivelser af metoder, der kan sparke den gode idé afsted som iværksætterprojekt. Den er helt sikkert et klik værd for dig, som savner hjælp til at komme igang, eller dig som savner lidt input til innovativ tænkning. Brian giver desuden følgende gode råd til dig, der sidder og grubler over, om din idé kunne være et springbræt til at prøve livet som iværksætter:

Spørg dig selv.. ”Brænder jeg virkelig for det her?” Om der er marked for det eller ej, det kan du altid undersøge, for det er der for det meste. Hvor meget er jeg villig til at ofre for det her? Det kræver utrolig mange kræfter/tid at starte et firma op, lige meget hvilken branche/sti du vælger at følge. Vend ideen med alle dem du kender for at høre, hvad de syntes om den, og om de evt. har nogle forslag, noget feedback eller gode råd. Et produkt af unge iværksættere
For afslutningsvis at sætte lidt perspektiv på temaet omkring unge og iværksætteri, skal det fremhæves, at grunden til, du i dag kan læse artikler, surfe rundt i den knap 9000 stk. store opgavesamling og få hjælp fra de mere end 45.000 aktive brugere af Studieportalen, skal findes i to unge iværksættere, som fik den skøre idé at dele deres gymnasieopgaver tilbage i 1999. Som du selv kan se, har den idé med årene udviklet sig til en succesfuld hjemmeside, og de to unge iværksættere har nu otte år års erfaring som erhvervsdrivende, med to ansatte under sig. Lad dette stå som et eksempel på, hvad iværksætteri allerede på ungdomsuddannelserne kan føre til.

Litteraturforslag fra Brian Frænde:

"Dit professionelle netværk - sådan tænder du kontakterne", af Abelone Glahn

"Netværk - vejen til målet", af Charlotte Junge

"Berømmelsens anatomi - otte fortællinger om personlig branding", af John de Summer-Brason

"Personlig branding - skab dit eget varemærke", af Peter Horn


Glem Janteloven: Iværksætterens 10 bud

1. Du skal tro på dig selv

2. Du skal stole på dine ideer

3. Du skal tage din chance

4. Du skal ikke være bange for at stikke næsen frem

5. Du skal turde sætte noget i gang og gå forrest

6. Du skal turde banke i bordet

7. Du skal ikke miste modet, selvom første forsøg kikser

8. Du skal ikke være bange for at tage imod råd og vejledning

9. Du skal le ad grædekonerne

10. Du skal være Janteknuser mindst én gang i dit liv

(www.janteknuser.dk)



Skrevet af Signe Skov Andersen.


Skriv et svar til: Iværksætteri på skoleskemaet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.