Kommentarer til Studieportalen.dk

Mig og Studieportalen

04. december 2008 af per007 (Slettet)

I forbindelse med den lille undersøgelse om sin holdning til på Studieportalens indhold, vil jeg gerne yde mit beskedne bidrag med følgende kommentar:

Bedrageri og selvbedrageri

I gamle dag var det sådan, at hvis man havde haft en storebror, der havde haft samme lærer på skolen, kunne man med fordel udnytte hans noter, viden eller stil til at besvare opgaverne, da lærere har den dårlige vane, at spørge om de samme ting fra år til år. I dag er det er blevet relativt nemt ved hjælp af få klik at hente en besvarelse, der lige giver et tilfredsstillende svar til hjemmeopgaven, man har fået for.

I mange år har der nu verseret kontroverser om brugen af indhentede opgaver fra nettet.. Nogle elever kan blive fristet til at aflevere sådanne hovsa – løsninger, specielt i pressede situationer. Det kunne være, at læreren ikke opdager snyderiet, selv om man nu har lavet værktøjer til at opdage plagiater. En hurtig søgning på Google med en enkelt sætning kan mange gange være nok til at tjekke en tvivlsom aflevering .

I forbindelse med kopiering af andres opgaver vil pointen dog altid være, at snyderen ikke har ikke lært noget som helst og har snydt sig selv for en læringsproces som led i en uddannelse. Udover den mulige skyldfølelse og de moralske skrupler, som denne handling kan medføre, samt sanktioner ved at man bliver afsløret, vil der opstå en mangel på viden, som senere i uddannelsesforløbet kan vise sig at være ret fatal, bare man nu trak emnet til eksamen eller blev hørt i det mundtligt.

Hjælp til selvhjælp

Internet generelt er en fantastisk kilde til at hente og få viden og har åbnet nye muligheder i det seneste årti. Der findes atter og atter millioner af dokumenter som er tilgængelige om alt mellem himmel og jord. Internet giver mennesker mulighed for hurtig kommunikation. De nye ledningsløse tekniske løsninger, der er blevet udviklet de seneste år, tilbyder mobil internetopkobling.

I forbindelse med opgavebesvarelser, kan man hurtigt hente dokumentation, men det kræver dog en vis indsigt i at anvende kilderne. Er kildematerialet pålideligt, med hvilken hensigt er det blevet oprettet, er det nok underbygget? De samme overvejelser gælder, når der hentes andres opgaver til brug som inspirationsmateriale. Kildeangivelsen bør opgives, så er man dækket ind, hvis man skulle komme galt af sted.

Er man gået i stå med en opgavebesvarelse og har man ikke en bror, en far, en ven elle en privat lærer, der kan hjælpe sig, er den hjælp, der er til at få på nettet, uundværlig. Studieportalen har et velfungerede forum, hvor hjælpsomme mennesker tilbyder deres ekspertise. De engagerede elever og studerende, der søger hjælp på siden, beviser aktivt, at de søger svar og viden. Tjenesten er hjælp til selvhjælp i en venlig og demokratisk ånd.

Hundrede års krigen er forbi

Da kuglepennen kom frem, råbte mange lærere, at det var helt galt. De kommende generationer ville vel ikke kunne skrive pænt, når man ikke kunne skrive sammenbunden skrift med fjer!

Da regnemaskine kom frem, råbte mange lærere, at det var helt galt. De kommende generationer ville vel ikke kunne regne, når man ikke kunne regne det hele på papir mere.

Da computeren kom frem, råbte mange lærere, at det var helt galt. De kommende generationer ville vel ikke kunne skrive opgaver, da man nu kunne bruge tekstbehandling.

Internettet er blevet en bestandig og uundværlig del af vores hverdag, og selv om hundredeårskrigen for længst er forbi, findes der stadigvæk lærere i dag, der ikke vil acceptere, at man kan hente hjælp på nettet. Det er lidt synd, men omstillinger kræver altid lidt tid, ved man af erfaring.


Brugbart svar (2)

Svar #1
04. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Jeg vil da gerne lige kommenterer indlægget. Jeg forventer, at eleven, der modtager hjælp, selv forstår den hjælp, han får, før han afleverer sine egne besvarelser med sine egne ord, og den holdning, tror jeg, at de fleste herinde har. Internettet er, som du skriver, kommet for at blive, og det bliver med garanti endnu mere avanceret i fremtiden, så man med for eksempel en tre-fire grundstoffer smidt på et eller andet program på Nettet, kan få udleverert samtlige af dets forbindelser for lige at nævne et eksempel. Hjælpen er kun et par taster væk, og det at forstå noget giver selvsagt en større tilfredsstillelse end blot udenadslære.

Brugbart svar (3)

Svar #2
06. december 2008 af klotte (Slettet)

Kære Per Sikken en formidabel evne til reflexion hos en folkeskoleelev ;)

Brugbart svar (3)

Svar #3
07. december 2008 af Kizzer (Slettet)

Som ny bruger af dette forum og ny studerende efter manger år på arbejdsmarkedet, er det en stor hjælp at kunne se opgaver skrevet af andre, for at lurer hvad det er der forventes af en opgave, og om jeg kan leve op til disse krav der stilles til en studerende. Jeg bruger dette skønne og oplysende forum til at finde inspiration til opgaver og til at få gode ideer til hvordan en opgave kan udformes. Kunne dog aldrig finde på at kopier en opgave 100%, hvilket jeg tror på at få-tallet ville gøre, dog er der altid dem som springer over hvor det er lettest. Den type findes alle steder ikke kun her.

Brugbart svar (3)

Svar #4
09. december 2008 af Blablabla212312 (Slettet)

#2 Hovsa Klotte Jeg tror nærmere Per er en folkeskolelærer, eftersom der står i hans profil han er 53! ;)

Brugbart svar (3)

Svar #5
09. december 2008 af Einsteinette (Slettet)

#4, tror ikke, i kan bedømme den pågældende person. Navnet er for mig at se fiktiv, så er der det opgivende køn (displaybillede), som ikke hænger sammen med navnet. Alderen: 53? Uddannelse: folkeskole? Blot tilfældigt og fiktivt..

Skriv et svar til: Mig og Studieportalen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.