Generelt

Forskerspirer 2009

04. februar 2009 af AnnaJosefine (Slettet)

Den 23. februar er der frist for tilmelding til Forskerspirer2009. Forskerspirer er et projekt, der giver indsigt i, hvordan det er at arbejde som forsker. Under forløbet arbejder man med sit eget projekt og konkurrerer mod andre forskerspirer om at vinde prisen som årets forskerspire. Projektet er for alle 1.hf'ere og 2.g'ere.

Der er fuldstændig frie rammer for, hvad man vil forske inden for, men man skal præsentere sine ideer til et forskningsprojekt over for skolens koordinator. Denne koordinator bliver udnævnt på den enkelte skole, og koordinatoren rådgiver og udvælger interesserede og egnede elever.

Det eneste, der kræves, er, at du kan tænke kritisk og kreativt, at du har lyst til at fordybe dig i et emne, du interesser dig for, og at du er interesseret i at møde nye mennesker. Under forløbet vil der nemlig være et seminar og andre sammenkomster, hvor forskerspirerne fungerer i socialt og fagligt samvær. Samtidig vil man som forskerspire komme til at møde en masse engagerede forskere, der holder foredrag og som også vil fungere som vejledere for forskerspirerne. Der er også mulighed for, at man selv kan gå ud og støve en vejleder op, hvis man kender en, der har indsigt i det, man vil forske inden for.

Selve opgaven består i at udarbejde en synopsis på baggrund af den forskning, man har foretaget. Denne synopsis skal indsendes til gruppen, der står for Forskerspirer2009, og medio december præsenteres de tolv bedste projekter (jf. kalenderen længere nede på siden).

Bonus! Projektet kan eventuelt erstatte et forløb i almen studieforberedelse (AT), hvorved man har mere tid til at fordybe sig i sit forskningsprojekt.


Vinderne af Forskerspirer2008's erfaringer

Amalie Valentin fra Sankt Annæ Gymnasium vandt i kategorien Bio-sundhedsvidenskab med sit projekt om kromosomforandringer som årsag til skizofreni. Hendes vurdering af projektet som helhed er som følger:
Der er nogle ting som kan gøres bedre, men det er et fremragende initiativ at give interesserede gymnasieelever en chance for at snuse til forskningen og prøve kræfter med sig selv.

Bjørn Christian Viinholt Nielsen fra Ordrup Gymnasium vandt i kategorien humaniora med sit projekt om musikgenren heavy-metal. Hans kommentar til forskerspirerprojektet som helhed er:
Jeg har jo næsten kun positive ting at sige, og jeg kan næppe rose ideen højt nok. Det er et genialt koncept som har givet mig muligheden for at arbejde med et emne, jeg virkelig godt kan lide. Jeg kan varmt anbefale alle gymnasielever at overveje at deltage, der er kun fordele ved at medvirke, ikke kun fagligt men også socialt.

Går du rundt med forskerdrømme?

.. så er forskerspirerprojektet en oplagt mulighed for at blive indviet i, hvad det vil sige at forske inden for et bestemt emne og samtidig blive beriget med en masse oplevelser; både fagligt og socialt. Du kan læse meget mere om projektet på: http://www.emu.dk/gym/forskerspirer/

Kalender for forskningsprojektet 2009

I slutningen af marts er der møde i København for alle forskerspirer, hvor der blandt andet er besøg på forskningsinstitutioner. Til projektet er der knyttet nogle koordinatorer, der hjælper forskerspirerne med at etablere kontakt til forskere med speciale inden for forskerspirernes områder. I slutningen af maj skal forskerspirerne have tilmeldt sig Forskerspirerseminar og have indberettet forskerkontakter. Forskerspirerseminariet foregår den 18.-19. september, hvor det forventes, at forskerspirerne har medbragt en skitse til deres projektbeskrivelse. Disse projektbeskrivelser skal indsendes i slutningen af oktober, og medio december præsenteres de tolv bedste projekter, mens vinderne af konkurrencen 2009 offentliggøres og præmieres.


Skriv et svar til: Forskerspirer 2009

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.