LaTeX

Guide: LaTeX i forummet

07. juli 2009 af Jean

For den øvede LaTeX bruger

Vi har i forummet installeret et MimeTex plugin, der gør det muligt at lave simpel latex i forummet:

equation-tag svarer til det normale equation-tag i LaTeX Eksempel:

math-tag svarer til det normale $ $-tag i LaTeX (inline matematik) Eksempel:

MimeTex er ikke 100% som LaTeX men basisfunktionaliteterne er de samme, og er du inkarneret LaTeX bruger kan du bare skrive løs. Bemærk equation-tagget i forummet svarer til et LaTeX equation-tag med dettes begrænsninger.


For den knap så øvede bruger eller nybegynderen:

Først og fremmest LaTeX udtales:la-tæk.

Kort fortalt er LaTeX et 'tekstbehandlingsprogram', der gør det muligt skrive matematiske udtryk pænt. Prøv at forestille dig hvor svært det vil være at skrive nedenstådende udtryk med almindelige tastaturtegn:

Ovenstående matematiske udtryk er skrevet med kommandoen:

LaTeX giver dig muligheden for dette og meget mere med relativt få midler.


Miniguide til den knap så øvede bruger


Er du ikke så øvet bruger kommer der nu her en mini-guide til at skrive LaTeX. Princippet er, at man kan få de fleste matematiske symboler frem ved at skrive \ (back-slash) og derefter den engelske forkortelse for symbolet. Derefter følger indholdet til symbolet med en eller flere { }. Du skriver bare løs på samme linje og ønsker du at lave et linjeskift bruger du \\ i koden. (der må ikke foretages linjeskift med Enter!). Tilgengæld kan du sætte alle de mellemrum, du har lyst til. De har ingen effekt på resultatet.
Når du har skrevet din kode, kan du bruge forhåndsvisning til at sikre, at der er samhørighed mellem det du gerne vil have til at stå og det, der rent faktisk kommer ud. I starten kan man let blive irriteret idet, at bare en slåfejl eller forkert sat parantes splitter hele koden af! Lad mig allerede også nu minde på nedenstående regel:


Store og små bogstaver har forskellig betydning


Matematiske udtryk


Nedenfor er der koder til de mest anvendte symboler:
\frac{tæller}{nævner} Indsætter en brøk

\sqrt{...} Sætter indholdet under en kvadratrod

\sqrt[n]{...} Sætter indholdet i n'te rod

\lim_{...} Indsætter et grænsesymbol. Indholdet af paranteserne er placeret under lim-symbolet.

\sum_{lower limit}^{upper limit} Indsætter et sumsymbol med nedre og øvre grænse

\int_a^b Indsætter et integral fra a til b

\overline{...} Indsætter en linje over udtrykket.

\underline{...} Indsætter en linje under udtrykket.

\overrightarrow{...} Indsætter en pil over udtrykket.

\rightarrow{...} Indsætter en pil over udtrykket.

Hvis man vil have hævet eller sænket skrift, tal eller udtryk gøres det på følgende måde:
^{eksponent} Sætter indholdet i parantesen som en eksponent.

_{subskrift} Sætter indholdet i parantesen som en subskrift.

Matematiske symboler og funktioner

Al tekst bliver opfattet som matematiske symboler og bliver derfor skrevet med kursiv. Hvis du vil skrive specialsymboler med tekst, skal der derfor et \ foran. Hvis du for eksempel vil skrive




foregår det ved at skrive \sin(\pi). På denne måde angiver du, at det er bestemte funktioner du henviser til.

De mest brugte matematiske symboler kommer her:

\cdot Gangetegn

\to Pil som bruges til at angive grænseværdi

\infty Uendeligsymbol

 En mere komplet oversigt kan printes herfra.

Mod på mere?

En fuld LaTeX installation kan med fordel bruges, hvis man skal lave længere matematiske, fysiske eller kemiske rapporter eller projekter. Fordelen ved at bruge LaTeX fremfor f.eks. Word er, at man har fuldstændig styr over layoutet og, at mange elementer f.eks. indholdsfortegnelse og litteraturliste kommer så let som ingenting.

Skal du i gang med LaTeX kan Daleifs omfattende manual til LaTeX (på dansk!) anbefales. Hent den her.
 


Svar #1
04. november 2010 af Jean


Brugbart svar (2)

Svar #2
04. november 2010 af Euroman28

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (2)

Svar #3
17. november 2010 af NejTilSvampe

 kan i ikke vise et eksempel på en kode, uden at konvertere det til et billede??


Brugbart svar (2)

Svar #4
08. februar 2011 af RolfChristian (Slettet)

<\frac{8}{3}\equation>


Brugbart svar (2)

Svar #5
08. februar 2011 af NejTilSvampe

 jeg fatter det ikke.. man skal ikke downloade noget?

hvor skal man indtaste de her koder? Og hvorfor er dit så ikke konverteret #4 ?


Brugbart svar (2)

Svar #6
09. maj 2011 af NejTilSvampe

<\frac{8}{3}/equation>


Brugbart svar (2)

Svar #7
09. maj 2011 af andershorsted (Slettet)

Det var jeg ikke klar over at man kunne... 

Koden er (erstat alle parenteser med < og >):

(equation)\lim_{n\to\infty}\left(1+\frac{x}{n}\right)^n(/equation)

Skal også lige prøve inline


Brugbart svar (2)

Svar #8
09. maj 2011 af NejTilSvampe

super =) så har jeg fat i det tror jeg 


Brugbart svar (2)

Svar #9
09. maj 2011 af Euroman28

altså på physicsforums.com bruger de bedre implementation af latex..

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (2)

Svar #10
12. maj 2011 af NejTilSvampe

 


Brugbart svar (2)

Svar #11
23. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

Sandkasse forsøg


Brugbart svar (2)

Svar #12
05. oktober 2011 af GameOverGoofy (Slettet)

\lim_{h \to 0} \frac {f(x_0 + h)-f(x_0)} {h}


Brugbart svar (2)

Svar #13
05. oktober 2011 af GameOverGoofy (Slettet)

<$>sqrt(9)</$>


Brugbart svar (2)

Svar #14
05. oktober 2011 af GameOverGoofy (Slettet)

<$>\sqrt{9}<$>


Brugbart svar (2)

Svar #15
05. oktober 2011 af GameOverGoofy (Slettet)

math>2\cdot x^2+4=8</math


Brugbart svar (2)

Svar #16
20. december 2011 af placebo321 (Slettet)

\cdot

 


Brugbart svar (2)

Svar #17
20. december 2011 af placebo321 (Slettet)

\infty


Brugbart svar (2)

Svar #18
21. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Sandkasse forsøg

 


Brugbart svar (2)

Svar #19
21. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Sandkasse forsøg

 


Brugbart svar (2)

Svar #20
21. februar 2012 af Jegvedingenting

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/da/math/d/c/4/dc4d000103c1293c5cde00fac04850d6.png


Forrige 1 2 3 4 Næste

Der er 72 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.