Matematik

Potensfunktion

13. august 2009 af fadime040692 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er lige i gang med nogle matematik opgaver, men har problemer med at komme videre ...

Opgaven lyder således;

Den tilladte neddykningstid for en professionel dykker, kan beskrives ved en model af typen f(x) = b*x^a

hvor x= neddykningsdybden målt i meter og f(x)= den tilladte neddykningstid målt i minutter.

Hvis neddykningsdybden er 15 meter, er den tilladte neddykningstid 75 minutter.
Hver gang neddykningsdybden forøges med 20%, aftager den tilladte neddykningstid med 32%

Bestem tallene a og b ...
 

Hvis jeg havde fået et punkt til, så havde det jo været let nok at bestemme a og b, men det er de der procenter som jeg simpelthen ikke kan finde ud af ...

En der kan hjælpe ? Tak på forhånd :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. august 2009 af Xesis (Slettet)

Jeg tror dette er måden at gøre det på:

Du har to ukendte det kræver to ligninger, den ene ligger lige til højrebenet : F(x) = b*x^a

den anden ligning er så den hvor du ganger procenterne ind så det bliver til: F(x) - 32% = b*(x^a - 15m)

Så er der bare tilbage at løse ligningerne.


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. august 2009 af Xesis (Slettet)

Jeg glemte lige en ting, jeg ved ikke om du kender denne "formel"?

lna^x = xlna

hvor ln er den naturlige logritme og x var exponentielfunktionen (ukendt) og en almindelig ukendt variabel


Svar #3
13. august 2009 af fadime040692 (Slettet)

først og fremmest tak for svaret ...

ligningen ser fuldstændig sort ud for mig, jeg troede at man på en eller anden måde skulle benytte sig af det med at hvis x bliver ganget med faktor k, så bliver y ganget med k^a - men der tog jeg vist fejl.

vil det så sige at jeg skal sige 75 - 32 % = b*(15^a-15) eller er jeg helt gal på den ?

vi har haft om ln og log, men den formel du har skrevet ser overhovedet ikke bekendt ud... :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. august 2009 af Isomorphician

Du har det ene punkt (x0, y0)) = (15, 75)

Deraf kan du opstille følgende:

0,68*y0 = b*(1,2*x0)a <=>

0,68*y0 = b*1,2a*x0a <=>

0,68*y0 = 1,2a(b*x0a) = 1,2a(y0) <=>

0,68 = 1,2a

Derfra kan du så finde a, og derefter finde b.


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. august 2009 af Xesis (Slettet)

Bruger du mathcad?


Svar #6
13. august 2009 af fadime040692 (Slettet)

hvorfor siger du egentlig ikke + 20 % på højre siden her   75 - 32 % = b*(15^a-15)

Hver gang neddykningsdybden forøges med 20%, aftager den tilladte neddykningstid med 32%

hvis jeg skal trække 32 % fra på venstre side, må jeg jo også lægge 20 % til på højre side ...


Svar #7
13. august 2009 af fadime040692 (Slettet)

# 4 - mange tak for hjælpen ...

# 5 - nej, jeg har ingen ide om hvad det er ...


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. august 2009 af MN-P (Slettet)

Hvis neddykningsdybden er 15 meter, er den tilladte neddykningstid 75 minutter.
Hver gang neddykningsdybden forøges med 20%, aftager den tilladte neddykningstid med 32%

neddykningsdybde2=15 m +20% =20 m

neddtyningstid2=75 min -32%= 75min-24min =31 min

Så er der to talpar til at insætte i funktionen (15.75) og (20,31)

y=b*xa

75=b*15a

31=b*20a      isolerer b

b=31/20a      indsætter b

75=31/20a*15a

75/31=15a/20a

75/31=(3/4)a⇒          så sidder jeg og mangler en lommeregner, men nu skulle a være til at finde, hvorefter den kan indsættes og b findes


Skriv et svar til: Potensfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.