Matematik

Tredjegradspolynomie

17. august 2009 af Yow! (Slettet) - Niveau: A-niveau

a(x-(-1))(x-2)(x-4)

Hvad gør jeg, når jeg får besked på at finde en forskrift for de tre rødder?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. august 2009 af Daniel TA (Slettet)

Polynomiet er allerede faktoriseret, du kan aflæse rødderne direkte.


Svar #2
17. august 2009 af Yow! (Slettet)

jeg skal finde en forskrift???


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. august 2009 af kieslich (Slettet)

Man kan ikke finde en forskrift for rødder. Hvis det står i din opgave er det meget dårlig dansk/matematik.

Der må menes: Rødderne er x = -1, x = 2 og x = 4


Svar #4
18. august 2009 af Yow! (Slettet)

jeg skal angive en forskrift for et 3.gradspoly.  som har 3 rødder og grafen skærer y-aksen i en negativ værdi.....

heraf får jeg::

a(x-(-1))(x-2)(x-4)

.... nu skal jeg ophæve paranteserne, men hordan???


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. august 2009 af kieslich (Slettet)

Gang først x+1 med x-2:  (x+1*(x-2) = ......

Gang resultatet med (x-4).


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. august 2009 af Youngmann (Slettet)

...................


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. august 2009 af Youngmann (Slettet)

...................


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. august 2009 af Youngmann (Slettet)

Hvad dællen sker der for computeren :/


Svar #9
18. august 2009 af Yow! (Slettet)

....så det bliver

x^3 - 8

???


Brugbart svar (1)

Svar #10
18. august 2009 af kieslich (Slettet)

(x+1)(x-2) = x2 - x - 2      Husk alle led i første parentes skal ganges med alle led i anden parentes.

udregnet f(x) = a(x+1)(x-2)(x-4) = a*(x3 - 5x2 + 2x + 8)

da f(0) = a*8  < 0 ifølge opgaven skal a < 0.  så vælg a = -1, så fås

f(x) = -1*(x3 - 5x2 + 2x + 8) = -x3 + 5x2 - 2x - 8


Svar #11
19. august 2009 af Yow! (Slettet)

tak for hjælpen kieslich

men hvoordan får du

5x^2 og 2x

.....hvad har du tænkt???


Brugbart svar (0)

Svar #12
19. august 2009 af kieslich (Slettet)

For at få linie 2 i #10 skal du udregne (x2-x+2)*(x-4)   Prøv selv. Husk alle led i første parentes skal ganges med alle led i anden parentes. Skriv dit resultat her, så tager vi den derfra.


Svar #13
19. august 2009 af Yow! (Slettet)

(x-4)*(x^2-x+2)

x^3 - x^2 + 2x + 4x^2 - 4x -8


Brugbart svar (0)

Svar #14
20. august 2009 af kieslich (Slettet)

Hov der er trykfejl i #12, #10 er rigtig.

Udregne (x - 4) *(x2 - x -2) = x3 - x2 - 2x - 4x2 + 4x + 8    Pas på fortegnene: -4*-x = 4x og -4*-2 = 8

                                              = x3 - 5x2 +2x + 8

da f(0) = a*8 < 0 ifølge opgaven,  skal a < 0. så vælg a = -1, så fås

f(x) = -1*(x3 - 5x2 + 2x + 8) = -x3 + 5x2 - 2x - 8


Svar #15
20. august 2009 af Yow! (Slettet)

takker!!!


Skriv et svar til: Tredjegradspolynomie

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.