Matematik

Integral og substitution

20. august 2009 af ggf (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har nu efter adskillelige forsøg givet op på disse to stykker (skal dog lige siges at jeg har løst resten):

1. ∫xcos(x2)dx, t=x2

2. ∫(5/(2x-2))dx, t=2x-2

Det eneste jeg kan finde ud af er t'erne:

1. ∫xcos(x2)dx, t=x2⇔dt=2xdx⇔dx=(1/2x)dt

2. ∫(5/(2x-2))dx, t=2x-2⇔dt=2dx⇔dx=(1/2)dt
 

Og vil ikke nok FORKLARE hvad jeg skal? Jeg vil ikek have udregningerne.. Erik Morsing  var så venlig at hjælpe men jeg forstod ikke helt hvad han mente og kunne hellere ikke spørge ham igen eftersom han var offline (i går)

På forhånd tak fra en lidt nervøs 3.g'er (MAT A) :-(


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. august 2009 af peter lind

1. af  t=x2 får du dt=2xdx så ∫cos(x2)xdx= ∫cos(t)½dt

2. af t=2x-2 får du dt=2dx så ∫5/(2x-2)dx= ∫5/t  ½dt


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. august 2009 af Paul Erdös (Slettet)

 Helt korrekt. Men du skal have dt på en form, så det ligner noget du har i ydtrykket.  I opg. 1 har du f.eks. x i det udtryk der skal integreres. Udtryk derfor xdx=1/2dt i stedet for dx=(1/2x)dx. Så kan du "substituere" xdx med (1/2)dt, når du substituerer x^2 med t.

Prøv at bruge denne tankegang, og så kan du måske nå længere i opgaverne.


Svar #3
20. august 2009 af ggf (Slettet)

#1

Nu er det ikke for at være ubehøvlet, men jeg bad altså ikke om svaret, det lære jeg jo ikke noget af :-(

Men tak så må jeg prøve at se efter og sammenligne før indtil jeg får fat i det og tak til dig også Paul :-)


Svar #4
20. august 2009 af ggf (Slettet)

YES!! Omsider den er sgu feset ind! :-D Har lige tjekket mine stykker efter vha. integrate funktionen på min Ti-89, den er sgu hjemme! :-D

Tusind tak til Lind, Erdös og Morsing! :-) 


Skriv et svar til: Integral og substitution

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.