Matematik

Andengradspolynomier - hjælp til sildeben

25. august 2009 af julie2d (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej:)

Jeg sidder med en opgave om Andengradspolynomier og skal tegne parablen for funktionen:

F(x) = 2x2 + 3x – 1

diskriminanten er 17

nulpunkterne er: (+) X1 = 0,28 og (–) X2 = -1,78

toppunktet er: -0,75 og -2,125)

Mit problem er så at jeg ikke ved hvordan jeg bruger disse informationer til at lave et sildeben der indeholder de støttepunkter jeg skal bruge til at indtegne grafen.
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. august 2009 af desert_eye (Slettet)

Du har brug for hvor på 1. aksen den skærer, og her har du jo x=0,28 og x= -1,78 og du ved at grafen skærer 2. aksen i -1.


Svar #2
25. august 2009 af julie2d (Slettet)

Okay, men hvordan bruger jeg så de oplysninger til at finde frem til de tal der skal stå i sildebenet?


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. august 2009 af desert_eye (Slettet)

hov troede du vil tegne....

Du har jo dine x-værdier, hvor du så finder de tilhørende y-værdier.

Du har jo fået forskriften for funktionen at vide....


Svar #4
25. august 2009 af julie2d (Slettet)

Ja, skal tegne parablen ind, men ved ikke hvordan jeg skal finde frem til y-værdierne i sildebenet?


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. august 2009 af desert_eye (Slettet)

Du vil f.eks. finde y-værdien for x=1

Så indsætter du f(1) i ligningen og finder y-værdien, sådan gør du for de punkter du vil finde.


Svar #6
25. august 2009 af julie2d (Slettet)

Ville dette så være den rigtige måde at gøre det på?

F(x) = 2x2 + 3x – 1

F(x) = 2*12 + 3*1 – 1 = 6


Svar #7
25. august 2009 af julie2d (Slettet)

Nej, det kan jo ikke passe?


Svar #8
25. august 2009 af julie2d (Slettet)

Kan du måske give mig et eksempel på hvordan jeg skal gøre det?


Brugbart svar (1)

Svar #9
25. august 2009 af desert_eye (Slettet)

f(1) = 2*12 + 3 *1 -1 = 4        (1,4)

f(2) = 2 * 22 + 3*2 -1 = 13     (2,13)

f(3) = 2 * 32 + 3*3 -1 = 26     (3,26)

osv. osv.

Du skal selvfølgelig have negative x'er med, for at kunne tegne grafen nogenlunde.


Svar #10
25. august 2009 af julie2d (Slettet)

Okay, tak for hjælpen!

Nu tror jeg endelig jeg har forstået det


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. august 2009 af desert_eye (Slettet)

så lidt ;)


Skriv et svar til: Andengradspolynomier - hjælp til sildeben

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.