Matematik

TI-problem

26. august 2009 af Phileo (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg har en diff.-ligningsopgave, der lyder som følger:

- Gør rede for, at funktionen f(t)=75/(1-10*e-300t) er en løsning til differentialligningen f'(x)=4y-(75-y).

Er udmærket klar over metoden og hvordan det skal gøres, men når jeg vil differentiere den første funktion, så får jeg det til følgende ved håndregning:

f'(x)=(-225000*e300t)/(1-10*e-300t)2

Men når jeg får TI Interactive til at differentiere den, kommer den med nogenlunde samme løsning, lige udover en lidt anderledes nævner:

f'(x)=(-225000*e300t)/(e300t-10)2

Er det mig der har glemt noget mht. kædereglen, eller er det bare TII som skriver det på en anden måde?

På forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. august 2009 af mathon

TEORI:
logistisk differentilligning

dy/dx = f '(x) = ay(M-y)
har løsningen
y = M/(1+C*e-aMx)

som med M = 75, a = 4 og C = -10
giver
y = 75/(1-10*e-300x)
med

f '(x) = 4y(75-y)

............
mon ikke
f '(x) = 4y-(75-y)  skulle have været  f '(x) = 4y*(75-y)
dette er formentlig
TI-problemet
 


Svar #2
26. august 2009 af Phileo (Slettet)

Har lige opdaget jeg skrev et minus for meget i mit første indlæg, som du ganske rigtigt påpeger.

Dog kan jeg ikke se hvad det skulle have med TI-problemet at gøre, eftersom jeg indtil videre kun har differentieret den første ligning, og altså slet ikke rørt den anden?


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. august 2009 af mathon

se
 

Vedhæftet fil:udledelse.doc

Svar #4
26. august 2009 af Phileo (Slettet)

Efter du benytter dig af brøkreglerne i udledningen, hvor får du så helt præcist M*(-1/(1+Ce-aMx))2 fra? 

Og når du har lavet variabelskift til bogstaver, er det vel bare for at gøre det nemmere? Jeg kan vel godt skrive det hele med de oprindelige værdier, omend det vil fylde en del, og alligevel opnå samme udledning?


Brugbart svar (1)

Svar #5
26. august 2009 af mathon

det er ikke brøkreglen
men
f(x) = (k/y)               differentieret med hensyn til x

f '(x) = k*(-1/y2)*y'


Svar #6
26. august 2009 af Phileo (Slettet)

Ahh ok. Men altså, er der virkelig ikke en lettere måde at løse opgaven på? For vi har de sidste matematik-timer lavet en del af disse opgaver helt tilsvarende, og så lang en mellemregning for at løse opgaven har vi godt nok ikke været ude for.

Min lærer vil have at vi bruger en metode, hvor vi starter med at differentiere venstresiden, for derefter bare at sætte det lig højresiden og derefter løse det.

Hvad er i øvrigt en logistisk diff.ligning i forhold til en almindelig diff. ligning? =)


Brugbart svar (1)

Svar #7
26. august 2009 af kieslich (Slettet)

Med håndkraft får jeg:

f'(x)=(-225000*e-300t)/(1-10*e-300t)2  

Forlæng med ( e300t )2    så får du det samme som TI


Svar #8
26. august 2009 af Phileo (Slettet)

Er også hvad jeg får med håndkraft - hvordan mener du i øvrigt mht. at forlænge?

Desuden, nu hvor jeg har differentieret den, skal jeg så bare indsætte det på denne måde:

f'(x)=(-225000*e-300t)/(1-10*e-300t)2=4y(75-y) <--> (-225000*e-300t)/(1-10*e-300t)2 = (4*(75/1-10*e-300t))*(75-(75/(1-10*e-300t))

?


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. august 2009 af kieslich (Slettet)

Forlænge = gange med det samme i tæller og nævner.

og ja, bare reducer din sidste ligning indtil der står noget der er åbenlyst rigtigt ( f.eks 10=10) så har du vist at f(x) opfylder differentialligningen.


Skriv et svar til: TI-problem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.