Matematik

Hjælp til potensfunktion

29. august 2009 af PainInTheAss (Slettet)

En matematisk model for sammenhængen mellem den daglige indtagelse af frugt og grønt gennem længere tid og det årlige antal kræftdødsfald i Danmark er givet ved:

f(x) = b*x^a

hvor f(x) angiver det årlige antal kræftdødsfald i Danmark, og x er det gennemsnitlige daglige indtag af frugt og grønt i gram. Nedenstående tabel viser antal kræftdødsfald for forskellige indtag af frugt og grønt.

Intag af frugt og grønt (gram)      225            625

Antal kræftdødsfald                    15 000        9 000

a) Bestem tallene a og b.

b) Hvad er det daglige indtag af frugt og grønt, hvis det årlige kræftdødsfald er 10 000?

c) Hvor mange procent ville det gennemsnitlige daglige indtag af frugt og grønt være større, hvis det årlige antal kræftdødsfald i Danmark var 5 % mindre?

Nogen der kan hjælpe?? Det eneste jeg har fundet ud af i denne opgave er, at ligningen er en potensfunktion.. :s


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. august 2009 af mathon

indsæt sammenhørende værdier for x og y
to gange
i
y = b*xa    og divider ligninger

det er nu muligt at beregne a........


Svar #2
29. august 2009 af PainInTheAss (Slettet)

hm, jeg ved ikke helt om jeg forstår ..

Vil det sige: 15 000 = b*225a ?

Men hvordan kommer jeg så videre herfra, både med at finde a og b ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. august 2009 af 5631

Du har fået givet to punkter på din graf (225;15.000) og (625;9000).

Når der er tale om en potensfunktion, kan a bestemmes ved at sige: a = (log(y2) - log(y1))/log(x2) -log(x1)

Herefter kan du let bestemme værdien for b.


Svar #4
29. august 2009 af PainInTheAss (Slettet)

Nej fordi der står netop, at værdierne 9 000 og 15 000 svarer til f(x) og 225 og 625 svarer til x .. Så kan de vel ikke være med til at have betydning for hvad a og b er .. ?

Håber du forstår min pointe .. ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. august 2009 af mathon

15000 = b*225a
9000   = b*625a       som ved division giver

(5/3) = (3/5)a           ved logaritmering fås

ln(5/3) = ln(3/5)*a

a = ln(5/3)/ln(3/5) = log(5/3)/log(3/5)


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. august 2009 af 5631

Jo de kan for y=f(x) og x=x

Og disse to sæt koordinater, må være punkter på grafen, og ud fra to punkter på en graf, kan man bestemme forskriften for grafen.

Herfor:

y1=f(x)=b*x1a

y2=f(x)=b*x2a

y2/y1=b*x2a/b'x1a

Hvilket reduceres til:

y2/y1=x2a/x1a

Hvilket logoritmen tages til:

log(y2)-log(y1)=a*log(x2)-a*log(x1)

log(y2)-log(y1)=a*(logx2-logx1)

Nu ønsker jeg at isolere a:

a=log(y2)-log(y1)/log(x2)-log(x1)   Hvis jeg benytter denne formel, får jeg a=-1/2 hvilket jeg også får ved at plotte værdierne ind i excel og bede den om at give mig forskriften!


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. september 2011 af koldekilla (Slettet)

Nogen der kan hjælpe mig med del C) , har slemme problemer med den :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. september 2011 af mathon

c)
                        y2/y1 = (x2/x1)a

                        x2/x1 = (y2/y1)1/a

ændring i
frugtindtag
                        (x2-x1)

relativ
ændring i
frugtindtag
                       (x2-x1)/x1 = (y2/y1)1/a - 1

relativ
ændring i
frugtindtag
i procent
                       p = ((x2-x1)/x1)·100 = (0,951/a - 1)·100

       


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. marts 2013 af matbue (Slettet)

Til B. delen så må det jo blive 2,5*10000^0,5=250?


Skriv et svar til: Hjælp til potensfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.