Matematik

Potensfunktion - HJÆLP!!

31. august 2009 af Frozen1 (Slettet)

Hej.
Har ikke lært så meget om potensfunktioner, og skal lave en opgave med det.

Funktionen f(x) = b•x^a opfylder, at f(2) = 12 og f(4) = 96

Jeg skal beregne a og b ud fra det.
Hvordan gør jeg ;( ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. august 2009 af Louise4 (Slettet)

Hej, de to punkter kan omskrives til P(2,12) og Q(4,96) - (x1,y1) og (x2,y2)

Først beregnes a ved denne formel:

a=(log(y2)-log(y1)) / (log(x2)-log(x1))

og b kan beregnes ved denne formel

b= y1 / (x1^a)

 - Håber det hjælper =)


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. august 2009 af NejTilSvampe

 Gennerelt hvis du ikke lige kender formlen kan du altid sætte to ligninger med to ubekendte eller evt. tre ligninger med tre ubekendte osv.

Det er også sådan at man kommer frem til de formler som du senere kommer til at kende udenad.

f(2) = 12   =>   12 = b*2^a

f(4) = 96   =>    96= b*4^a

hvis du isolerer b her får du:

12/2^a = b = 96/4^a

isoler a'erne på en af siderne:

4^a/2^a = 96/12

(4/2)^a = 96/12

2^a = 96/12

log(2)*a = log(96/12)

a= log(96/12)/log(2)    Voila, b må du selv finde.

Edit lavede en lille fejl skrev 4/2 = 0,5   4/2  er selvfølgelig 2 det er rettet nu :)


Svar #3
31. august 2009 af Frozen1 (Slettet)

Tusind tak! :)
Det hjalp på forståelsen! :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. august 2009 af MN-P (Slettet)

#2 kan fortsættes uden log således

2a = 96/12 ⇔ 2a=8 ⇒ a=3

12 = b*2^a ⇒ 12=b*23⇒ 12=b*8 ⇒ b=1,5


Skriv et svar til: Potensfunktion - HJÆLP!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.