Tysk

Dativ? Akkusativ?

02. september 2009 af TrineLE (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Hej,

Jeg har nogle tysk lektier, hvor jeg skal oversætte fra dansk til tysk, og mit spørgsmål er, hvordan ved man, om en sætning står i dativ, akkusativ, nominativ o.s.v?

TrineLE


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september 2009 af sebastian.k (Slettet)

Har allerede svaret på dette spørgsmål, se nedestående link

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=688020


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. september 2009 af Yow! (Slettet)

du skal se på præpositionerne

"aus, beit, mit, nach, seit, von zu" styrer dativ

"durch, für, gegen, ohne, wider, um" styrer akkusativ

også er der dem her

"an, auf, hinter, in, neben, über, unter, vor, zswichen" der både styrer akk. og dativ....afhængig af om det er bevægelse(=akk.) eller stilstand(=dat.)


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. september 2009 af danielruhmann (Slettet)

Kasus findes på tysk ved at spørge om følgende - eksemplificeret via en sætning:

Drengen giver damen et æble

1. Først spørger man: Hvad er verbum? I vores sætning "giver".

2. Hvem giver? "Drengen" giver (drengen er nominativ)

3. Hvad giver drengen? Drengen givet et æble (æble er akkusativ)

4. Hvem giver drengen et æble? Drengen giver damen et æble (damen er akkusativ.

På tysk ser det så sådan ud:

give = geben

dreng = Junge (m)

æble = Apfel (m)

dame = Frau (f)

Der Junge gibt der Frau einen Apfel.

Hvordan du skal bøje dine forskellige pronomener, kan du se i din grammatikbog.

Stil bare flere spørgsmål - hvis du altså har nogle.


Brugbart svar (1)

Svar #4
02. september 2009 af danielruhmann (Slettet)

For at skabe klarhed:

En sætning står sjældent i nominativ, akkusativ, genitiv eller dativ. Normalt er det ord eller ordgrupper, der står i nævnte kasus.

Præpositionerne kan selvfølgelig virke ind på, hvilken kasus der skal bruges, dog er grundforudsætningen for at kunne skrive korrekt tysk, at man kan analysere en sætning korrekt.


Svar #5
03. september 2009 af TrineLE (Slettet)

Okay, jeg tror jeg forstår det nu, mange tak (:


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. september 2009 af Stygotius (Slettet)

 "En sætning står sjældent i nominativ"      ????????


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. marts 2018 af SmartRas (Slettet)

Jeg tror at Daniel mente at en sætning står sjældent KUN i nominativ, akk., geni., eller dativ.


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. marts 2018 af Stygotius (Slettet)

En sætning står ALDRIG i nogen kasus. Ord gør det.


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. marts 2018 af bahar2880 (Slettet)

Hej, jeg går i 8 klasse og har en stil for, men jeg forstår sempelthen ikke forreskellen mellem akkusativ og dativ. Nogen der kan hjælpe mig ???

Fortsæt en god dag !


Brugbart svar (0)

Svar #10
22. marts 2018 af Stygotius (Slettet)

Du forstår det ikke før du har lært at analysere en sætning, dvs.finde de forskellige led i den..


Brugbart svar (0)

Svar #11
15. oktober 2020 af Hortus10 (Slettet)

Her skal tænke på selve analysen. Akkusativ kasus er det kasus, hvor man får en genstand tildelt. Dativ er selve personen, man giver genstanden til. Når man kan bukke og er høflig overfor en person, så er den person for det meste i Dativ kasus. Jeg giver dig en cykel. Jeg er grundled og den person, som udfører handlingen. Giver er selve udsagnsordet , som findes ved at sige AT og JEG , altså jeg giver i nutid. Hvad giver jeg, altså den genstand. Her en cykel, en cykel hedder das Fahrrad. Hvem er jeg så høflig og venlig overfor. Det er DIG, og du står og bliver placeret i Dativ. Altså slut resultat. Ich gebe dir ein Fahrrad. Fahrrad er intetkøn og derfor das i akkadativ kasus. Vh Hortus10 Finn.


Skriv et svar til: Dativ? Akkusativ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.